Problém s ťažkými nohami? Vstať a cvičiť!

Ľudí, ktorých trápi problém so žilami, je nemálo. K typickým symptómom patrí pocit ťažkých nôh, rozšírené cievky alebo kŕčové žily. Tieto príznaky sa však dajú zmierniť.

19.10.2015 06:00
nohy, ťažké nohy Foto:
Nohy vyložiť! Pri každej príležitosti.
debata

Predispozície slabých žíl sa obvykle dedia, ale dôležitú úlohu pri ťažkých nohách hrajú aj ďalšie faktory ako je napríklad hmotnosť či životný štýl. Tipy, čo s tým:

Veľa pohybu

Predovšetkým ľudia, ktorí majú nielen sedavé zamestnanie, ale aj tí, čo sa v ňom nastoja (príklad, ktorý hovorí za všetko: kaderníci, predavači), dávajú svojím žilám poriadne zabrať. Svalové pumpy sa v skutočnosti aktivujú len pohybom, preto si určite počas pracovnej doby robte prestávky – poprechádzajte sa, pocvičte si s nohami alebo prejdite z tretieho poschodia na prízemie pešo. Každý deň, čo najčastejšie. Okrem toho sa odporúča venovať pozornosť aj pravidelnej žilovej gymnastike, aby sme zabránili ťažkým nohám. Krúžte nohami do oboch smerov, naťahujte špičky ako baletka a potom znova chvíľu relaxujte. Takéto cvičenia sú obzvlášť potrebné napríklad v lietadle počas dlhého letu alebo únavnej cesty autobusom, ktorá, zdá sa, nemá konca-kraja. Zabránite tým aj nebezpečnej trombóze. Pozor na silový tréning – môže už vzniknuté problémy zhoršiť. Ideálnymi športami sú plávanie, beh, chôdza, turistika a bicyklovanie.

Saunovanie

Pred ťažkými nohami jemne chráni. Už fakt, že v lete trápi pocit ťažkých nôh menej ľudí ako chladnom ročnom období, hovorí za veľa. Keď sa teplota vonku zvyšuje, zvyšuje sa tlak na žilové steny. Horúci kúpeľ či sauna je preto v zime na mieste, ale pozor, voda by nemala presiahnuť 38 stupňov a nohy by sme si v nej nemali máčať dlhšie ako 20 minút. V saune sa odporúča, ak je to možné, vyložiť si nohy a nakoniec už neležať, ale posledné minúty pobytu si chvíľu posedieť. Až potom vstať.

Striedavá sprcha

Robí dobre aj nohám. Po teplej sprche by ste si mali nohy ráno rozhodne schladiť.

Nohy neprekladať!

Vyzerá to krásne – preložené nohy jedna cez druhú, u žien, aj u pánov. Ale nohám to ubližuje. Zdravým žilám sa viac pozdáva poloha noha vedľa nohy, koleno vedľa kolena, pravý uhol – ako za školských čias.

Správne topánky

Ale existujú také? Chodiť len vo vysokých podpätkoch nie je vhodné, opačný balerínkový extrém sa tiež neodporúča. Každopádne, vysoké podpätky podporujú problémy so žilami. Chce to zmenu – doma chodiť naboso, behať v teniskách a vôbec, čo najčastejšie striedať obuv. Aj príliš úzke topánky majú negatívny dopad na zdravie žíl.

Nadváha škodí

Ak máme viac kíl, ako potrebujeme, nielenže ťažšie vyjdeme hore schodami (čo by bolo najmenej), ale prilievame olej do ohňa problému s ťažkými nohami. Takže vyváženú stravu obsahujúcu veľa zeleniny, ovocia a celozrnných výrobkov treba skombinovať s pravidelným cvičením. A veľa piť – samozrejme, vody.

Cigarety a alkohol

Žiaľ, tiež prispievajú k problémom so žilami. Nikotín poškodzuje cievy, alkohol ich rozširuje, čím podporuje vznik kŕčových žíl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chôdza #sedavé zamestnanie #kŕčové žily #rozšírené cievky #ťažké nohy