Vlado Šuchter: Ohrozujú nás kabelky, podpätky, poloha, v akej šoférujeme

Podstatou balančných cvikov, na ktoré sa tréner Vlado Šuchter vo fitnescentre špecializuje, je zaujať polohu, udržať v nej rovnováhu a zotrvať v nej. Ideálne je mať čo najmenej oporných bodov so zemou. Vtedy je cvičenie efektívnejšie a ťažšie.

07.12.2015 06:00
Vlado Šuchter Foto:
Vlado Šuchter.
debata (1)

Bola už „móda pohybu“ v čase, kedy ste doštudovali? Dnes je. Všetci behajú, cvičia vo fitkách… Každý tomu pohybu čo-to dá.
Keď som sa na gymnáziu rozhodoval medzi molekulárnou biológiou a regeneráciou, podporila ma moja profesorka. Vraj FTVŠ je úžasné, o pár rokov budú chcieť všetci cvičiť, lebo ich budú bolieť svaly a kĺby. „Prídu za tebou a ty im pomôžeš,“ povedala mi. Vtedy ešte móda, ktorú spomínate, nebola, ale teraz už je a tí ľudia sú naozaj „pokazení“.

Vravíte, že za maséra sa nepovažujete, skôr za trénera, ktorý aj masíruje. V roku 2008 bola „kríza“, ľudia sa o seba prestali starať. Aj po zdravotnej stránke? Ako ste to v tom čase pociťovali?
Po škole som napríklad pracoval aj ako masér v hokejbalovom tíme, neskôr som prešiel do fitnescentier, kde som aj masíroval. A práve v tom čase prišla kríza, ľudia začali šetriť a vôbec do seba nechceli investovať. Bolo to zlé. V tom čase som našťastie dostal ponuku od majiteľa bratislavského fitnescentra Starfit, kde trénujem a masírujem dodnes. Majiteľ je kajakár, odvtedy trénujem kajakárov. Neskôr sa pridružili plavci, chodili ku mne rôzne vekové kategórie, neskôr strelci. Tak sa mi rozbehlo skupinové cvičenie pre športovcov. Okrem nich mám však aj individuálnych klientov.

Tréner a masér je dobré povolanie. Tých budú ľudia stále potrebovať, podobne ako kaderníkov.
Už keď ráno vstaneme, sme skrátení. Ženy si dajú na jedno rameno kabelku – už ich vykrivuje do jednej strany. Aj podpätky spôsobujú sťahovanie svalov, aj napríklad pozície, v akých šoférujeme. Sú ľudia, ktorí sedia pri tejto činnosti len na pol zadku, sú vykrivení, ruku majú hodinu vyloženú v jednom uhle v okne. To všetko spôsobuje dysbalancie. Jedna strana tela je skrátená, druhá uvoľnená. Pravák má pravú stranu tela skrátenejšiu, ľavú uvoľnenejšiu. Volá sa to lateralita. Aby boli rovnako silné, treba cvičiť, pretože z dysbalancií vznikajú bolesti.

Vy sa kontrolujete, ako sedíte za volantom?
Snažím sa sedieť tak, aby mi bolo pohodlne. Lenže so mnou sa nemôžete porovnávať, ja každý deň strečujem, s každým jedným klientom vo fitnescentre. Ponaťahovaný som viac než dosť.

Kým drvivá väčšina klientov vo fitnescentrách vyhľadáva trénerov, ktorí im pomôžu schudnúť, prípadne „zmohutnieť“, vy sa špecializujete práve na spomínané dysbalancie.
Bolí ich chrbát, rameno, koleno… a týchto bolestí sa potrebujú zbaviť.

Stretávam sa s tým, že ľuďom sa väčšinou nechce cvičiť, keď ich niečo bolí, úretpže to je všetko na dlho. Radšej užijú tabletku.
Je veľa takých, ktorí chcú bolestiam predísť. Mal som klientky-ženy, ktoré sa napríklad sťažovali na bolesti v driekovej oblasti a nespavosť. Nespavosť je najhoršia – človek sa celú noc prehadzuje v posteli, zakaždým, keď ho niečo zabolí a ráno sa zobudí unavený. Tieto bolesti cvičením zmizli, ale cvičením na strojoch by sme neboli úspešní. Potrebné sú špeciálne balančné cvičenia. Dôležité sú vnútorné, posturálne svaly, ktoré držia vzpriamený postoj, vďaka čomu máme pevnú chrbticu a kĺbové puzdrá. Na strojoch si posilňujeme periférne svaly, ktoré vidieť, no vnútri sme slabí. Na začiatku hodiny používam cviky z rôznych smerov – pilates, joga, strečing, a potom prechádzam na balančné cvičenia. Boli u mňa viacerí svalnáči, ktorí neboli schopní predviesť jednoduchý cvik na overballe. Fučali a nevládali. To sú ľudia, ktorí chcú vyzerať dobre, páčiť sa sebe v zrkadle, chcú, aby ostatní videli, že chodia do fitka a makajú. Ku mne chodia ľudia, ktorí sa chcú cítiť dobre.

A to je staršia veková kategória.
Áno. Alebo mladí, ktorí rýchlo vyrástli a teraz majú problémy s chrbtami, majú skrátené svaly a šľachy.

O bolesti chrbta sa toho veľa píše… Nie je to podobne ako s chudnutím – na celý život? Ak prestanete cvičiť, bolesti sa predsa znova ozvú.
Keď prestanete cvičiť, svaly odrazu nemajú námahu a atrofujú. Potom prestanú držať kosti a kĺby. Je to presne tak, ako s tým chudnutím.

Čo by sme si bezprostredne po prebudení mali zacvičiť, aby sme mali veľa energie? O piatich Tibeťanoch sa to hovorilo. Čo odporúčate vy?
Keď človek ráno vstane, mal by sa aspoň pozdraviť Slnku (jogová pozícia), a to niekoľkokrát za sebou. Po noci strávenej v posteli máme všetky svaly skrátené a keď sa nám navyše sníva niečo zlé, sme ešte pevnejší. Ráno sa musíme natiahnúť a zobudiť metabolizmus. Cvičenie nám pomôže dostať telo do švungu aj bez kávy.

Prednedávnom ste vydali knihu, súbor 101 balančných cvikov. Vedia ľudia cvičiť podľa knihy? Je to pre nich dostatočná motivácia?
Týmto som si nebol istý, a preto je v knihe niekoľko pomôcok. V prvom rade je každý cvik opísaný tak, že sa dá ľahko pochopiť, na fotografii čitateľ vidí, ako sa má cvičiť. A ak to nestačí, k dispozícii je aj video. Cviky sú rozdelené do šiestich kapitol, v každej cvičíme s inými fitnes pomôckami. Prvá kapitola je bez pomôcok, v druhej sa vyskytuje overball, fitlopta a bosu. Kto má tieto pomôcky doma, môže cvičiť aj doma. Mojou ideou bolo venovať knihu aj rôznym rehabilitačným pracovníkom či učiteľom telesnej výchovy na škole, aby sa inšpirovali a cviky zakomponovali pri svojej práci.

Ktorá je vaša najobľúbenejšia fitnespomôcka? S ktorou najčastejšie a najradšej pracujete?
Overball. Tá malá gumenná loptička je asi najväčšia potvora z celého fitka. Na nej je najťažšie sa udržať, je najbalančnejšia, pri cvičení s ňou sa zapája veľa svalov.

Dá sa pomocou balančných cvičení aj schudnúť?
Dá. Na strojoch si precvičíte nejakú svalovú partiu. Ale pri cvičení s loptičkami a balančným cvičením zapájate veľmi veľa maličkých svalov, aby ste sa udržali v rovnováhe. Každý sval potrebuje výživu a kyslík. Cvik cvičíte krátko, no zato sa pri ňom zadýchate, unaví vás. Znamená to, že tréning môže byť efektívnejší, pričom nemusí trvať tak dlho. Všetky cvičenia v mojej knihe sú zamerané na dvíhanie vlastnej hmotnosti. Plánujem pustiť sa do pokračovanie knihy, cvičenie s expanderom, je šetrnejšie na kĺby.

Noviniek, ktoré prichádzajú do fitnescentier je neúrekom. A neustále prichádzajú nové a nové. Potrebujeme ich vôbec?
Novinky si vždy prezriem, aby som opäť uznal, že na trh prichádzajú len preto, aby niekto zarobil. Sú to zbytočné veci, môžeme cvičiť aj bez nich, iným spôsobom. Ale ľudia ich chcú, lebo sú moderné, videli ich v televízii.

Je december. Nebývajú v tomto mesiaci fitká trochu vyľudnené?
Bývajú, a to predovšetkým posledné dva týždne, kedy papáme koláčiky. Zato v januári tu už bude tradične kopec ľudí, aj nové tváre. Nejde len o novoročné predsavzatia, ale aj o výčitky svedomia.

Vlado Šuchter (32)

vyštudoval regeneráciu na FTVŠ v Bratislave, pracuje ako tréner a masér v bratislavských fitnescentrách. Vydal knihu 101 balančných cvikov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #regenerácia #bolesti chrbta #strečing #balančný cvik #dysbalancia