Činky už vyšli z módy, trend je cvičenie vlastnou váhou

Posilňovanie s činkami v dnešnej dobe zaujíma už len 5 percent ľudí, čo je zanedbateľné množstvo.

15.12.2015 06:00
Rebel Slide Foto:
Cvičenie na Rebel Slide vyzerá asi takto.
debata

Nezaťažuje kĺby

Upozornil na to rehabilitačný lekár a ortopéd, MUDr. Július Kazimír. Z fitnes novinky, ktorú vymysleli Slováci, a ktorá dostala meno „rebel slide“, sa teší. „Po takomto pohybe sme my rehabilitační lekári túžili, pretože na rozdiel od zumby alebo step aerobicu, nezaťažuje kĺby, nie je tam doraz,“ povedal pre Pravda.sk. Dodal, že práve cvičenci zumby a step aerobicu sa začínajú objavovať v ambulanciách ortopédov. Sťažujú sa na členky a kolená.

Žiaden dopad

Rebel slide sa podobá na fitnesovú pomôcku flowin, odlišuje sa ohraničenými zarážkami z každej strany a potrebou návlekov. Kým pri flowine sa používajú podložky, vďaka ktorým sa po doske môžeme „kĺzať“, pri rebel slide sú potrebné textilné návleky (cvičenie naboso by veľmi bolelo). Hlavnou prednosťou cvičenia na oboch pomôckach je žiaden dopad, iba sklz na horizontálnej úrovni. Nohy sú celý čas na zemi. Šetríme kĺby.

Telesné výchovy sú kritizované

Karol Plankenauer, ktorý zastupuje spoločnosť, ktorá je výrobcom tejto novinky, ju pôvodne vyvinul pre základné a stredné školy ako inovatívnu športovú pomôcku – aby sa pri pohybe aj zabavili. Telesné výchovy na Slovensku sú stále kritizované, neustále sa upozorňuje na to, že deti sa viac hrajú s počítačom ako s loptou. Keďže pohyb na ňom je „korčuliarsky“, ako prví ju testovali práve hokejisti.

Rebel slide je dynamickejší

Plankenauer, ktorý je sám aktívnym športovcom – zaujíma ho predovšetkým tenis, snoubord či thajský box, priznal, že sa okrem iného inšpiroval aj flowinom, no na rozdiel od neho je rebel slide dynamickejší, vyžaduje výbušný pohyb a cvičí sa na ňom predovšetkým vytrvalosť. Aj rovnováha sa skloňuje v súvislosti s touto novinkou. „Na flowine sa dá robiť aj tanečný štýl, rovnako aeróbny, ale môžeme na ňom aj posilňovať a strečovať. Flowin nemá zarážky a má inú sklznosť. Výrobky sa dajú porovnať, no v princípe sú odlišné,“ skonštatoval rehabilitačný lekár Kazimír.

Pristane viac ako činky

Keďže pohyb na rebel slide je „elegantný“, má šancu osloviť aj ženy. Podľa K. Plankenauera je pohyb na rebel slide nenásilný. „Toto je dynamika a pružnosť. Ženám pristane viac ako činky do ruky,“ myslí si. Dosku si možno rozložiť aj pred televízorom, pričom cvičiť môžeme aj počas pozerania obľúbeného seriálu.

Vyzerá to banálne

Oprieme sa jednou nohou o hranu, odrazíme sa a dorazíme, pretože zarážka na druhej strane dosky nás zastaví. Hoci cvičenie vyzerá na prvý pohľad „banálne“, už 10–15 minút dá poriadne zabrať. Pri cvičení sa zapájajú také svaly, o ktorých ani netušíme, že ich máme. Ak sa predtým nezahrejeme a cvičenie nesprávne dávkujeme, svalová horúčka je zaručená.

Hotový zaberák

„Predstavte si krasokorčuliarov. Po trojminútovej jazde sú zadýchaní a zničení, pretože korčule s ľadom majú nižší koeficient trenia ako spomínané výrobky. Udržať sa v tempe tri minúty je zaberák na kardiovaskulárny aparát. Málokto si to vie predstaviť,“ skonštatoval MUDr. Kazimír.

Hľadala sa klzná vlastnosť

Vyvinúť takúto športovú pomôcku trvalo Karolovi Plankenauerovi a jeho tímu viac ako dva roky, pričom najviac práce bolo práve s materiálom. „Hľadali sme čo najlepšiu klznú vlastnosť. Skúšali sme rôzne plasty, napokon sme namiešali mix materiálov, ktorý túto klznú vlastnosť dosahoval. Vyskúšali sme asi šesť variantov,“ priblížil.

Karol Plankenauer. Foto: archív K. Plankenauer
Karol Plankenauer Karol Plankenauer.

Radšej kondíciu ako svaly

Pomôcka zaujme trénerov, ktorí neobľubujú cvičenie s činkami a na strojoch, ale preferujú cvičenie s vlastnou váhou. A práve to je podľa rehabilitačného lekára dnes trendom. Pomôcky letia. Nielen bosu, overball, cvičenie s fitloptou alebo pilates transformer, ale tiež flowin či nový rebel slide. Aj sám Karol Plankenauer s činkami začínal. Neskôr zatúžil byť pružný, ohybný a mať kondíciu, nie veľké svaly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #kĺby #rovnováha #flowin #činky #rebel slide #klzná vlastnosť