Zdriemnutie poobede? Zdravšie ako víkendové vyspávanie

Hurá víkend! Konečne dospím zameškané! Nevyjdem z postele pred dvanástou! Aj vy sa s týmto heslom tešíte na dva dni voľna?

08.02.2016 06:00
Bleskový spánok namiesto kávy Foto:
Dospávať cez víkendy nie je zdravé.
debata (3)

„Škodí to organizmu, narúša nám to rytmus,“ povedal rakúsky chronobiológ Maximilian Moser z lekárskej univerzity v Grazi pre rakúske noviny Kleine Zeitung. Tento lekár sa už dlhšie zaoberá „tikotom“ našich vnútorných hodín. Aj aktuálna štúdia ukázala, že dlhšie pospávanie cez víkendy môže mať negatívny dopad na naše zdravie. Pokles dobrého cholesterolu, tým pádom zvýšenie hladiny tukov v krvi či zvýšený index telesnej hmotnosti (tzv. BMI). Uviedli to výskumníci z univerzity v Pittsburghu ako negatívne dôsledky neskorého vstávania.

V súlade

„Všetky naše orgánové systémy spolu súvisia,“ hovorí Moser. Nepracujú len v harmónii, ale aj v tempe hodín. „Ak sa tento biorytmus zmení, pre telo to znamená enormný stres,“ povedal Moser ďalej. Negatívne fyzické príznaky sú podľa jeho slov reakciou na náhlu záťaž organizmu. Skutočnosť, že cez víkendy spíme dlhšie, tkvie častokrát v tom, že sme si nakopili slušný deficit spánku. Moser to prirovnáva k vkladnej knižke, z ktorej sme si cez týždeň vzali viac než dosť. „Spánok je náš najdôležitejší zdroj relaxu,“ dodal.

Poobedňajšie zdriemnutie

Aby sme stav účtu na vkladnej knižke znova doplnili, Moser radí: „Vstávajte cez víkendy v rovnakom čase ako v pracovné dni – predĺžte to maximálne o hodinu-dve. Ale: Doprajte si potom doobedňajší alebo poobedňajší spánok, krátke zdriemnutie. Nech však tiež netrvá dlhšie ako 45 minút.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #víkend #vstávanie #biorytmus #zdriemnutie #dobrý cholesterol