Beh sa začína pri kvalitných teniskách. Čo musia spĺňať?

Sú nadšenci, ktorí si od behu nedali prestávku ani v zime, no s príchodom jari sa ich v uliciach, lesoch či na hrádzi vyrojilo podstatne viac. Najmä začiatočníkov.

29.03.2016 06:00
chôdza Foto:
Beh je lacný šport, ale tenisky musia byť kvalitné.
debata (2)

Je jedno, či sa chystáte na maratón, alebo s behom len začínate a vašim cieľom je vyformovať telo, získať kondičku alebo behom na čerstvom vzduchu zabojovať proti pochmúrnym myšlienkam. Je celkom jedno, aký máte cieľ, tenisky musíte mať kvalitné. Patria k tomu najdôležitejšiemu, čo k behu potrebujeme. Mali by byť stabilné, odpružené, aby šetrili kĺby.

Kupujte po práci

Možno to znie šialene, ale túto radu sa oplatí poslúchnuť. Počas dňa nám totiž nohy opúchajú, a to je dôvod, prečo by sme si mali nové tenisky na behanie skúšať až po sedemnástej hodine. V takom prípade môžeme mať istotu, že nám sadnú ako uliate. Prsty by mali mať dostatok priestoru pre voľný pohyb, dôležitá je aj päta – hrany, ktoré ju obklopujú, by nemali byť príliš tesné.

Koľko párov potrebujem?

Záleží to od toho, ako často beháme. Ak raz, prípadne dvakrát do týždňa, potom nám jeden pár tenisiek úplne stačí. Ak však trénujeme častejšie, profesionáli odporúčajú zaobstarať si aspoň zo dva páry, prípadne tri. Behať zakaždým v iných teniskách prináša do tréningu trochu zábavy a z ortopedického hľadiska bránia rôznym zraneniam. Väzy a kĺby sú namáhané odlišne.

Nechajte si poradiť

Možno vás zvádza najnovší model, žiarivá farba, dôležitejšie sú pre vás však iné informácie. O tom, aké tenisky potrebujeme, rozhodne, po akom povrchu bežíme – či po betóne alebo v lese, a či sa naša noha na takúto topánku hodí. Nechajte si nohy zmerať, a od znalca vysvetliť detaily, čo by vaše nové tenisky mali spĺňať. Predavač pre vás nájde tie najvhodnejšie.

Behať v mužských teniskách?

Pýtate sa, či je vhodné behať aj v mužských teniskách? Odpoveď znie jednoznačne: Nie. Mužská noha sa ženskej nepodobá, má inú formu. Ženské chodidlá sú okrem iného užšie a naše členky nižšie ako mužské. Preto nad tým ani neuvažujte. Žena má behať v ženských teniskách, muž v mužských. Určite nie náhodou.

V priamom prenose

Možno vyzniete smiešne, ale oplatí sa spraviť v nových teniskách, nad ktorými vážne uvažujete, zopár kôl. Priamo na mieste. Zašprintujte si v nich medzi regálmi, ponadskakujte si v nich hore-dole. Určite ľahšie znesiete čudné pohľady okoloidúcich ako neskôr tenisky, ktoré ste si kúpili „len aby nejaké rýchlo boli“.

Tréning alebo maratón

Už poznáte trasu, po ktorej mienite behať? Ak prichádza do úvahy maratón, veľmi ľahké tenisky sú nezmyselné. Vaša nová teniska by mala predovšetkým zabezpečiť stabilitu a priľnavosť. Avšak pri tréningu vnútri je najdôležitejšie, aby boli tenisky pohodlné.

Podrážka tenisky

Akú rolu hrá podrážka pri kúpe bežeckých tenisiek? Pri cestnom behaní by mala mať dobré tlmiace vlastnosti. Ak naopak chcete behať predovšetkým po nerovných lesných cestách, mala by byť teniska konštruovaná plochejšie.

Zakrivená špička

Jedným z dôležitých kritérií pri kúpe bežeckých tenisiek je jednoznačne zakrivená špička.

Ako dlho vydržia?

Našťastie veľmi dlho. Závisí to od počtu nabehaných kilometrov, intenzity, telesnej hmotnosti a použitého materiálu. V priemere by sme ich mali vymeniť po 1200 nabehaných kilometroch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #kĺby #maratón #špička #päta #betón #bežecké tenisky #lesná cesta