Čo so svalovou horúčkou, keď nás už prekvapí?

Po dlhšej dobe ste sa prinútili znova športovať, ale hneď na druhý deň sa o slovo prihlásila svalová horúčka? Pýtate sa, ako jej v budúcnosti predísť, a čo s ňou, ak už tu je?

11.04.2016 06:00
posilňovňa, fitnescentrum Foto:
Nepríjemnej svalovke sa dá predísť.
debata

Svalová horúčka – čo to je?

Ľudovo nazývaná svalovica alebo svalovka je nadmerná únava svalov, ktorú sprevádza nepríjemná bolesť. Vyskytuje sa predovšetkým po nezvyčajnej záťaži svalov, napríklad po športe alebo fyzickej práci, kedy dochádza k malým zraneniam vo svalovom tkanive. K opuchu môže dôjsť do 72 hodín, pričom svalová horúčka trvá zvyčajne dva, maximálne však štyri dni.

Takto jej predídeme

Každej chorobe sa dá predísť a prevenciu pozná aj svalová horúčka. Existujú preventívne opatrenia, vďaka ktorým sa nás svalová horúčka vôbec nemusí týkať.

Rozcvička pred tréningom
Hoci mnohí ju podceňujú, dôkladné zahriatie pred cvičením odporúča každý dobrý fitnestréner. Ak chceme napríklad po dlhšej pauze znova behať, mali by sme najskôr chodiť, resp. striedať beh s chôdzou. Pružnosť svalov sa postupne zvyšuje a trhliny tak ľahko nevzniknú. Rozcvička, resp. zahriatie pred tréningom síce nie je zázrak, ale iste pomôže. Ide o to, aby si telo na záťaž začalo postupne zvykať.

Pravidelné cvičenie
Ak ste prvý tréning prežili bez bolesti, najlepším prostriedkom, ako v budúcnosti svalovke predísť, je pravidelné športovanie. Ideálne je robiť niečo pre svoje svaly dva až trikrát týždenne. Ak nás aj napriek tomuto opatreniu prekvapí svalovka, je signálom preťaženia a intenzity tréningu. Treba spomaliť.

Pomalé stupňovanie
Pridávajte s rozumom, ak nechcete, aby vás boleli svaly! Týka sa to rýchlosti aj záťaže. Pri behu to platí tiež. Najskôr chôdza (po nečinnej zime), potom pomalý beh, až neskôr tempo, na ktoré sme boli kedysi zvyknutí.

Svalovica tu už je – čo s ňou?

Správne živiny
Pomáha syr z kyslého mlieka – ten chráni po vytrvalostnom tréningu svalovú hmotu, ale tiež zmierňuje škody v svaloch a pomáha pri regenerácii.

Mierny pohyb
Vraví sa: Klin sa klinom vybíja, avšak pri bolestivej svalovke si nevieme predstaviť, že by sme išli znova (intenzívne) trénovať. V prípade, že bolesti sú symbolické, môžeme pokračovať v tréningu – kratšom a menej intenzívnom. Ale keď sú príznaky silnejšieho charakteru, odporúča sa vykonávať jednoduché naťahovacie cviky – boľavým svalom môžu pomôcť.

Teplo
Proti bolestiam svalov pomáha aj saunovanie – nie však dlhšie ako desať minút. Teplo podporuje uvoľnenie svalov tým, že stimuluje krvný obeh, zrýchľuje metabolizmus a posilňuje prekrvenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #únava #tréning #opuch #svalová horúčka #záťaž #rozcvička