Skákanie cez švihadlo je efektívne ako beh

V detstve skôr zábava, dnes perfektné efektívne cvičenie. Rozpustí tuk a zároveň posilní svaly. Reč je o skákaní cez švihadlo.

18.05.2016 06:00
žena, šport, švihadlo, Foto:
Aby sa dostavili výsledky, skákať treba aspoň tri razy za týždeň.
debata

Efektívne ako beh

Päť minút rýchleho skákania je rovnako efektívne ako odbehnutý kilometer (tisíc kalórií za hodinu). A je tiež dobrou alternatívou, keď vonku prší. S behom má toho skákanie cez švihadlo viac spoločného. Treba kvalitné tenisky, inak je to lacný šport, ku ktorému nepotrebujeme žiadneho sparing partnera, ani telocvičňu. Ak skáčeme ráno, naštartujeme metabolizmus a spaľovanie tukov.

Nech ste v akejkoľvek kondícii

Je jedno, či sa športu vyhýbate, lebo naň „nie je čas“, alebo každý deň poctivo beháte, a to za akéhokoľvek počasia. Kto objavil čaro a výhody tohto športu a nazýva sa začiatočníkom, najlepšie, ak začne s piatimi minútami. Tento čas je ideálne postupne zvyšovať, zakaždým o ďalšie dve minúty. Motiváciou môže byť tiež prekonávanie sa výkonom. Za rovnaký čas odskočiť zakaždým viac.

Nudiť sa nebudete

Skákanie cez švihadlo je pomerne ľahko zvládnuteľné, ale skrýva veľa možností, ako posilňovať všetky partie tela. Už pri klasickom skákaní cez švihadlo, ktoré poznáme z detstva (a neskôr môže začať nudiť), posilňujeme ramená, chrbát, bruško a hrudník, existujú však špecifické skoky, ktoré sa zameriavajú na partie, ktoré chceme posilniť.

Stehná
Kto chce spevniť svoje stehná, robí v posilňovni „lunge jumps“ alebo „squat jumps“, teda buď veľké kroky cez švihadlo alebo po skoku mierne do kolien.

Brucho
Na brucho je ideálny každý skok, pri ktorom sa kolená vyťahujú čo najvyššie k brade.

Ramená
Na ramená je zas najúčinnejšie tzv. „double under“, pri ktorom švihadlom otočíme dvakrát počas jedného skoku.

Vedľajší účinok

Väčšina ľudí skáče s cieľom schudnúť. Po krátkom čase sa však dostaví ďalší pozitívny vedľajší účinok. Zlepší sa stabilita, koordinácia a aj obratnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #ramená #metabolizmus #brucho #stehná #švihadlo #skákanie