Ráno či večer? Kedy je beh podľa vedcov efektívnejší?

Ráno? Večer? Hádanka je rozriešená. Vedci za nás prišli na to, že existuje ideálny čas počas dňa, kedy by sme mali športovať.

18.07.2016 06:00
beh Foto:
Behanie omladzuje. Okrem iného...
debata (3)

Podľa kalifornských vedcov je to rozhodne podvečer. Ide o absolútne najlepší čas na tréning, cvičenie, ktorému sa pravidelne venujeme, predovšetkým však na behanie. Ideálna „runda“ je medzi 17–19 hodinou. Prečo?

Menej náchylní na zranenia

Ak beháme skoro ráno pre prebudení, naše svaly sú po osemhodinovom spánku stále trochu stuhnuté. Ak nevenujeme dostatočnú pozornosť strečingu, zvyšuje sa riziko podvrtnutia a kŕčov. V podvečer je naša telesná teplota zvýšená – telo pružné a lepšie sa prispôsobí aj nerovnému terénu.

Rýchlejšie schudneme

Znie to možno čudne, ale je to tak. Ak beháme večer, kalórie spaľujeme následne počas spánku. K tomu prispieva aj psychologický efekt. Päťkilometrový večerný beh určite nezaklincujeme mastnou kalorickou večerou.

Zvyšuje sa funkcia pľúc

Podľa najnovšej štúdie je večer funkcia pľúc o 6 percent vyššia ako ráno. Skrátka, máme lepšiu výdrž.

Odbúranie stresu

Bonusom ranného športovania je napríklad lepšia koncentrácia v práci. Avšak tréning vo večerných hodinách sa postará o to, že si stres po celodennej práci nevezmeme do postele. Endorfíny, ktoré sa po behu uvoľňujú do mozgu, nezlepšujú len náladu, ale starajú sa tiež o relaxáciu.

Lepší spánok

Štúdia z Kalifornie tiež odhalila, že približne dve hodiny po behaní upadneme do najpokojnejšieho a najkvalitnejšieho spánku. Ale pozor! Tesne pred spaním sa žiaden šport neodporúča vykonávať, pretože vyvolá presne opačný efekt: Nezaspíme.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zranenie #beh #chudnutie #stres #výdrž #spánok #večer #endorfíny