Pomáha pri športe horčík? Dôkazy stále chýbajú

V prípade, že bolia svaly, horčík sa považuje priam za zázračný prostriedok. Avšak vedci na to nemajú žiaden dôkaz.

15.03.2017 06:00
strečing, skrátené šľachy Foto:
Strečing po športe je podľa odborníka efektívnejší ako horčík.
debata

Nenahraditeľný?

Okrem teplákov, trička a tenisiek má v športovej taške mnohých nezastúpiteľné miesto horčík, ktorý sa považuje za nenahraditeľný, v prípade svalového tréningu a kolektívnych športov. Pretože magnézium chráni pred kŕčmi a pomáha proti svalovej horúčke. Vraj. Je to skutočne tak?

Vedecký dôkaz chýba

„Magnézium sa v tele zúčastňuje celkovo na 600 metabolických procesoch,“ povedal pre rakúske noviny Kleine Zeitung Wolfgang Gunzer, odborník pre športovú výživu na univerzite v Grazi, FH Joanneum. Vzhľadom na to, že horčík hrá rolu aj pri pohybe svalov, pochopiteľne je považovaný za „zázračný prostriedok“ proti svalovým kŕčom a horúčke. „Dodnes chýba vedecký dôkaz, že horčík pri športe pomáha proti kŕčom,“ vraví Gunzer.

Strečing je efektívnejší

Myšlienka, že nedostatok horčíka spôsobuje svalové kŕče, má veľký háčik. Keby v tom skutočne tkvel nedostatok horčíka, potom by správne neprebiehali ani stovky ostatných procesov v tele – pretože táto minerálna látka hrá rolu pri všetkých. „Ani pri svalovej horúčke nie je účinok magnézia dokázaný,“ tvrdí Gunzer. Ak chceme bolestiam svalov po tréningu predísť, oveľa efektívnejšie je podľa jeho slov zahriatie pred tréningom a strečing po ňom.

Zdroje horčíka

Zásobenie horčíkom je možné prostredníctvom stravy. Nachádza sa v orieškoch, rôznych semienkach, tekvicových aj slnečnicových, zelenej zelenine a kakau. Ani predstava, že potením strácame veľa horčíka, sa podľa Gunzera nezakladá na pravde. „Strata horčíka prostredníctvom potenia je zanedbateľná, oveľa dôležitejšia je strata sodíka.“ Horčík prostredníctvom stravy prijímame dobre – obzvlášť z rastlinných zdrojov. Kvalitným zdrojom sú aj minerálne vody s vysokým obsahom horčíka. „Ďalšie dávky horčíka v prášku alebo v tabletkách nie sú nutné,“ myslí si Gunzer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #orechy #horčík #kakao #potenie #sodík #kŕče #bolesť svalov #strečing