Plánujete zhodiť behaním? Toto by ste mali vedieť

Plánujete schudnúť? Ak áno, potom je behanie vynikajúca myšlienka. Nielen pre spálené kalórie.

27.03.2017 06:00
beh, behanie, strava, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Vonku sa otepľuje, ideálny čas začať behať. Stačí tak málo – tričko, tepláky, tenisky a ešte nejaká tá pekná trasa. Každopádne, motivácia je silná. Chceme rozprúdiť krvný obeh, zlepšiť kondíciu, vyformovať telo a v neposlednom rade, zbaviť sa nadbytočných kilogramov. Beh je na to ako ušitý. Avšak, plán schudnúť by nemal byť „projekt“. Keď totiž stanovíte začiatok a koniec chudnutia, telo stratené kilá znova naberie, hneď ako sa vrátite do svojej pôvodnej pohodlnosti a lenivosti. (Do vzorca, podľa ktorého ste žili predtým). Ostať štíhlym, toto predsavzatie zafunguje len so zmenami v životnom štýle, ktoré však musia byť trvalé. Beh áno, ale k tomu určite pridať aj zdravú stravu.

Takto schudnete behaním

Teraz je na rade dobrá správa: V prípade, že beháte pravidelne, automaticky sa zmení aj vaša chuť do jedla. Ťažkú, mastnú stravu vymeňte za ľahkú, aby vás pri behaní nezaťažovala a zároveň vám dodala potrebné „palivo“. Prvé úspechy sa dostavia už o pár týždňov. Všimnete si napríklad, že sa už nezadýchate, keď vychádzate hore schodmi, a to posilní vašu motiváciu. Odporúča sa však nemať ilúzie. Po troch kolečkách ešte nespozorujete žiadne veľké zmeny, chce to nejaký ten čas. Najdôležitejšie preto je, neprestať.

Správny šport

Predovšetkým, s behom by ste si mali zvoliť správny šport na chudnutie. V ďalších tréningových programoch spálite síce viac kalórií alebo zapojíte viac svalových skupín, ale pri vytrvalostnom športe v aeróbnej oblasti sa tvoria enzýmy, ktoré aktivujú spaľovanie tukov natrvalo. Čo je však rozhodujúcejšie: Naše telo sa prispôsobí zaťaženiu a automaticky sa pokúsi nastaviť ideálnu váhu.

Ako behať, s cieľom schudnúť?

Najlepšie pre naše telo a pre náš cieľ je, keď si zvolíme tempo, pri ktorom môžeme rozprávať. Ideálne je v tomto prípade nájsť partnera na behanie – tiež to s ním nie je až také nudné. Pre obéznejších platí pravidlo: Začať a pridávať pomaličky a ešte predtým sa určite nechať vyšetriť u športového lekára. Pozor na preťaženie. Ak vás bolia kolená, potom bude pre vás zrejme vhodnejšie bicyklovanie alebo chôdza.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #chudnutie #kalórie #kondícia #ilúzia #schody #krvný obeh #kolená