Profesorka z Harvardu: Toto je päť najlepších športových druhov

Profesorka z Harvardu prezradila, s ktorými druhmi dostaneme postavu do formy najrýchlejšie.

23.10.2017 06:00
nohy, chôdza, lúka, prechádzka, turistika Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak si myslíte, že maratón je najrýchlejším lístkom k úžasnému vyformovanému telu, potom má I-Min Lee, profesorka medicíny na Harvardskej univerzite pre vás informáciu: Beh nie je taký dobrý, ako by ste si mysleli. Keďže pri ňom zaťažujeme kĺby, výsledkom môžu byť ťažkosti s kolenami. Namiesto toho odporúča vo svojom „Harvard Medical School Report“ päť iných športových druhov, vďaka ktorým sa nám zlepší nielen výdrž, ale vybudujeme svaly, napneme spojivové tkanivo a zároveň posilníme srdce a kĺby. Sú šetrné ku kĺbom.

Plávanie

Podľa lekárky z Harvardu je plávanie tým najlepším tréningom. Trénujeme všetky svalové skupiny, chudneme a zároveň si pri tom šetríme kĺby. Preto je plávanie vhodné dokonca ako fitnessprogram pre ľudí s artritídou. Okrem toho sa pri tomto pohybe zvyšuje srdcová frekvencia, čo má zas pozitívne účinky na zdravie srdca. Plávať pravidelne aspoň 30–45 minút, pomáha podľa najnovších výskumov aj pri odbúraní stresu, zabraňuje tiež depresii.

Tajči

Ide o čínske bojové umenie, ktoré kombinuje sériu elegantných, plynulých pohybov, s cieľom vytvoriť meditáciu v pohybe. Cvičenia vyžadujú vysokú koncentráciu a vedomé dýchanie, posilňuje sa rovnováha. Tajči je perfektným tréningom pre všetky vekové kategórie, aj pre starých ľudí, pre ktorých je rovnováha dôležitou súčasťou fitness.

Silový tréning

Nezáleží na tom, či pracujete so svojou telesnou váhou, elastickými pásmi alebo činkami. Silovým tréningom budujete svaly. Harvardskí lekári odporúčajú buď veľa opakovaní s ľahšími hmotnosťami alebo menej s ťažšími, pričom optimálne sú dva až tri tréningy týždenne. Alternatívou môže byť aj HIIT tréning (High Intensity Intervalltraining), vraj najefektívnejší spôsob spaľovania tukov.

Chôdza

Ani to neznie tak, akoby išlo o druh športu – napriek tomu chôdza pôsobí mimoriadne pozitívne na naše zdravie. Viaceré štúdie potvrdili, že minimálne 30 minút chôdze – dokonca aj v miernom tempe, pozitívne vplýva na funkciu mozgu a telo. Najnovšie skúmanie ukázalo, že pri dospelých vo veku od 60 do 88 rokov sa výkon mozgu a pamäti zlepšil, ak sa štyri týždne prechádzali denne 30 minút. Tiež pilotná štúdia ľudí s ťažkými depresiami ukázala, že iba 30 minút na bežiacom páse počas desiatich, po sebe nasledujúcich dňoch, stačilo na zníženie depresie.

Kegelové cviky

Kegelové cviky, ktoré posilňujú panvové dno, sú pre mužov a pre ženy rozhodujúce. S pribúdajúcimi rokmi sa totiž svaly panvového dna oslabujú, čo môže viesť k inkontinencii a iným nepríjemným vedľajším účinkom. Tieto svalové skupiny by sme mali posilňovať 4–5-krát denne a napätie udržať aspoň tri sekundy. Cvičenie by sa malo opakovať 10-krát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #pamäť #kĺby #rovnováha #chôdza #panvové dno