Niekoľko mýtov zo sveta fitness, ktorým ste možno verili

Beh škodí kĺbom, menej ako tridsať minút športu denne telu nepomôže. Napriek tomu, že ste tieto vyhlásenia počuli z každej strany aj stokrát, nie sú pravdivé. Na tieto fitnessové "klamstvá" môžete zabudnúť.

19.01.2015 06:00
fitnes, činky Foto:
Posilňujte svaly menšími závažiami, no zato častejšie.
debata (2)

Silový tréning = veľké svaly

Nie! Ženy sa silovým tréningom k postave kulturistky nedopracujú, lebo pre rast svalov je potrebný testosterón a ženský organizmus produkuje tento mužský pohlavný hormón len vo veľmi malých množstvách. Postava ženy po silovom tréningu bude povedzme pevnejšia, lepšia, krajšia.

Beh škodí kĺbom

Opäť nepravda. Síce sa kĺby pohybom zaťažujú, beh (aj rýchla chôdza) zlepšujú ich schopnosť. Vďaka pohybu sa tvorí viac synoviálnej tekutiny, ktorou je koleno naplnené a výsledkom je vo forme udržiavaná chrupavka. Kto pravidelne behá, chráni kĺby pred artrózou. Tréneri však ľuďom s nadváhou alebo nohami zdeformovanými do písmena X či O odporúčajú na začiatok chôdzku a na väčšiu záťaž končatiny pripravovať postupne. Nikam sa neponáhľať.

Strečing netreba

Podľa istej austrálskej štúdie strečing nie je prevenciou pred svalovou horúčkou – nepotrebný je pred aj po tréningu. Avšak vyhlásenie, že strečing je neúčinný a celkom zbytočný, je nezmyselné. Dôkladné naťahovanie svalov má význam predovšetkým po cvičení. Natiahnuté svaly sa lepšie prekrvia a rýchlejšie zregenerujú. Kto strečing nikdy nevynechá, môže sa tešiť z pružných kĺbov. Aby bol účinný, je potrebné strečovať aspoň 20 sekúnd, vhodnejšie však 12 sekúnd dvakrát.

Rekreační športovci potrebujú špeciálnu výživu

Hoci to niektorí experti s obľubou tvrdia, rekreační športovci špeciálnu výživu ani výživové doplnky nepotrebujú. Mali by, rovnako ako ostatní ľudia, ktorí chcú byť zdraví, vyvážene jesť a primerane piť. Veľa sacharidov, vitamínov, minerálnych prvkov, hodne bielkovín a menej tuku v strave znamenajú príjem celozrnného pečiva, ryže, cestovín, čerstvých šalátov, zemiakov, rýb a ovocia. Rôzne proteínové či minerálne nápoje, energetické vzpruhy a vitamínové tabletky sú potom už zbytočné. Kto športuje, mal by však dbať na príjem tekutín, aby sa počas dňa mohol sústrediť a nebol unavený. Ideálnym príjmom sú dva-tri litre vody, nečakať, kým si telo vypýta.

Nápoj, bohatý na dôležité minerály: minerálnu vodu s obsahom horčíka (aspoň 50 mg magnézia na liter) zmiešajte s jablkovou alebo pomarančovou šťavou v pomere dva k jednej.

Tehotenstvo? Radšej nešportovať!

Nenechajte sa takýmito vyhláseniami odradiť. Nie príliš náročné cvičenie počas tehotenstva udržiava funkčnosť tela a dieťaťu neškodí. Zvlášť žena, ktorá bola fyzicky aktívna pred tehotenstvom, nemala by v športe, resp. v cvičení poľaviť. Avšak pozor, reč nie je o súťažení. Tehotným ženám sa napríklad neodporúča lyžovanie ani jazda na koni. Naopak, športoví lekári odporúčajú ženám ľahké aeróbne cvičenie ako je chôdza v kombinácii s jemným posilňovaním svalov, najmä chrbtových. Od druhého trimestra by tehotné každopádne mali prestať posilňovať brušné svaly. Pozor: V prípade rizikového tehotenstva je všetko inak, treba to komunikovať s gynekológom.

Silový tréning je účinný, len keď pri ňom svaly bolia

Naopak: Ak chcete niečo spraviť pre svoje zdravie, optimálny je jemný svalový tréning. Aj telo funguje najlepšie, keď sú svaly posilňované malými závažiami, no zato častejšie (3×15 až 25 opakovaní). Ak je váha príliš ťažká a svaly bolia, zvyšuje sa riziko zranenia, hrozí aj preťaženie kardiovaskulárneho systému.

Spaľovanie tukov začína až po polhodine

Hoci tento mýtus stále pretrváva, nie je to pravda. Telo spaľuje tuk už od prvej minúty športovania, predpokladom však je správna intenzita.

Trénovať len raz za týždeň sa neoplatí

Takto paušálne sa to povedať nedá. Začiatočníci si môžu svoj výkon zvyšovať postupne, s tým, že začnú práve so spomínanou hodinou týždenne. Otázne je, čo sa počas tejto hodiny udeje. Mala by byť vyskladaná z kardiovasku­lárneho tréningu, budovania svalovej hmoty, koordinácie a strečingu. Na univerzite v Bayreuthe robili štúdiu – sledovali ľudí, ktorí trénovali len raz týždenne. Výsledok? Účastníci boli po roku v oveľa lepšej kondícii a zdravší. Mali nižší tlak, cukor aj cholesterol a navyše všetci do jedného tvrdili, že sú spokojní a optimistickí.

Kto chce schudnúť, nemal by dve hodiny po športovaní nič jesť

Táto rozprávka vznikla na základe toho, že spaľovanie tukov prebieha ešte asi dve hodiny po tréningu. Na tom sa však nič nemení, ak v tomto čase niečo zjeme alebo vypijeme. Rozhodujúca je vždy kalorická bilancia: len ten, kto spotrebúva viac energie ako prijíma, ostane dlhodobo štíhly.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #chudnutie #fitness #testosterón #svalová hmota #silový tréning #strečing