Žuvací tabak nie je horší ako cigaretový

Tomáš Hladký, Pravda.sk | 10.11.2009 12:00
snus Foto:
Vo Švédsku populárny žuvací tabak zatiaľ bežné cigarety zo zvyšku Európy nevytlačí.
Roky sa vedci snažia zistiť, či je žuvací tabak známy pod názvom "snus" nebezpečnejší ako klasické cigarety alebo nie. Prvé výsledky sú na svete.

Posledné štúdie uverejnené v časopise BioMed Central Medicine vyššiu škodlivosť žuvacieho tabaku nedokázali. Naopak – ukazuje sa, že Švédi, ktorí uprednostňujú túto formu nikotínu pred klasickou cigaretou, trpia na rakovinu menej ako bežní fajčiari.

Napriek tomu je snus v celej Európskej únii naďalej zakázaný – s výnimkou Švédska. A cigarety, ktoré z výskumu vychádzajú ako škodlivejšie, sa pokojne predávajú ďalej.

Po tom, ako švédski muži prešli z cigariet na žuvací tabak, poklesol u nich výskyt rakoviny pľúc – čo sa u žien povedať nedá. Tie totiž naďalej dávajú prednosť fajčeniu. Zástancovia snusu tvrdia, že ide o výborný odvykací prostriedok od fajčenia a požadujú jeho legalizáciu. Druhá strana zase oponuje, že aj snus spôsobuje rakovinu. Podľa štúdie Petra Lee a Jana Hamlinga z Veľkej Británie to však s ňou nie je také kritické ako u fajčiarov. Napriek tomu zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, žeby mala únia zákaz používania snusu zrušiť.

Európski úradníci sa totiž obávajú, že keby dovolili predávať snus aj v ostatných krajinách, nielen vo Švédsku, počet fajčiarov by neklesol, ale naopak – ešte by vzrástol počet užívateľov žuvacieho tabaku.

Čo to je

Snus je vlhký tabak, ktorý sa nefajčí, ale vkladá sa v malých dávkach pod hornú peru. Býva dochutený soľou a aromatickými látkami -  vo Švédsku sa predáva v rôznych príchutiach. Od mentolovej, cez citrónovú až po jahodovú. Pod perou sa nikotín dobre vstrebáva, pričom „snusák“ neobťažuje okolie dymom. Predáva sa väčšinou v okrúhlej plechovej alebo plastovej škatuľke podobnej boxu na topánky.

Ako bežný tabak, aj snus má však svoje riziká. Poškodzuje ďasno, zuby a pery, môže spôsobovať infekcie až rakovinu koreňa jazyka. Takisto – keďže obsahuje nikotín – môže sa podieľať na srdcovo cievnych ochoreniach.