Riziko srdcových chorôb? Znížia ho polynenasýtené mastné kyseliny

SITA | 23.03.2010 12:59
olivový olej - rastlinný olej - nenasýtené... Foto:
Desaťpercentné zvýšenie príjmu polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú predovšetkým aj v rastlinných olejoch, zníži riziko srdcových ochorení až o dvadsať percent
Nahradenie jedál obsahujúcich nasýtené tuky pokrmami s polynenasýtenými mastnými kyselinami môže až o pätinu znížiť riziko srdcových chorôb. Zistili to americkí vedci z Harvard Medical School.

Odborníci vedení Dariushom Mozaffarianom k tomuto zisteniu prišli po analýze výsledkov ôsmich predchádzajúcich štúdií, ktorých sa zúčastnilo viac ako 13-tisíc ľudí.

Zistili, že desaťpercentné zvýšenie príjmu polynenasýtených mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rybách, orechoch a rastlinných olejoch, zníži počas štyroch rokov riziko srdcových ochorení až o dvadsať percent.

Dôvodom je fakt, že polynenasýtené mastné kyseliny zvyšujú hodnoty takzvaného dobrého cholesterolu, ktorý v krvi transportujú HDL častice, teda lipoproteíny s vysokou hustotou. HDL častice transportujú nadbytočný cholesterol z tkanív do pečene, kde sa vylučuje do žlče a premieňa na žlčové kyseliny potrebné pri trávení tukov.

Naopak nasýtené tuky zvyšujú hodnoty takzvaného zlého cholesterolu, ktorý LDL častice (lipoproteíny s nízkou hustotou) transportujú do tkanív. Nadmerné hladiny týchto častíc v krvi spôsobujú ukladanie cholesterolu v cievnych stenách, čo často vedie k rozvoju aterosklerózy.