Vtáčia chrípka stále straší

Tomáš Hladký, Pravda.sk | 31.08.2010 06:00
Vtáčia chrípka
Vírus vtáčej chrípky sa vyznačuje vysokou smrtnosťou, ale pomerne ťažkým šírením z človeka na človeka.
Pred piatimi rokmi sa jej bál celý svet. Hovorilo sa o novej chrípkovej pandémii, chystali sa krízové opatrenia, obce hľadali miesta pre masové hroby. Napokon tak, ako panika prišla, aj odišla. Vtáčia chrípka do pandémie neprerástla, ledva sa dalo sa hovoriť o lokálnych epidémiách. Možno aj tým, že vlani budila hrôzu prasacia chrípka, na vtáčiu už každý zabudol. Ona však "žije" ďalej.

Tento rok na ňu ochorelo cez dvadsať ľudí, z toho takmer desiatka z nich zomrela. Najviac prípadov – 16, sa vyskytlo dokonca v krajine, ktorá je v lete navštevovaná aj Slovákmi. V Egypte. Päť ľudí jej tam dokonca podľahlo. Zvyšné prípady sa vyskytli najmä vo Vietname a Indonézii.

Výskyt ochorenia u hydiny alebo u kŕdľov divého vtáctva hlásili Bangladéš, Bután, Kambodža, India, Izrael, Mjanmarsko, Nepál a Vietnam, uvádza sa vo vyhlásení Svetovej zdravotníckej organizácie. Výskyt vírusu H5N1 u hydiny podľa WHO predstavuje ohrozenie zdravia ľudí, ktorí sa môžu nakaziť priamym kontaktom s nakazeným vtáctvom. WHO zároveň varovala, že „u vírusu môže dôjsť k mutácii s iným chrípkovým vírusom, čoho výsledkom by mohol byť úplne nový kmeň“. „Existuje neustále riziko, že vírus H5N1 sa skombinuje s iným kmeňom chrípky,“ uviedol jej regionálny poradca Takeši Kasai.

Vírus chrípky je nepredvídateľný. To, že sa stále nezmenil do podoby, ktorá by skosila státisíce životov, je šťastie. Vírus vtáčej chrípky sa vyznačuje vysokou smrtnosťou, ale pomerne ťažkým šírením z človeka na človeka. Vírus prasacej chrípky je zas ľahko nákazlivý, ale nie taký nebezpečný, ako vírus vtáčej chrípky. Z vyše päťsto prípadov vtáčej chrípky sa tristo skončilo úmrtím. Prasacou chrípkou sa nakazili státisíce ľudí po celom svete, zomrelo ich takmer 18-tisíc. To je oveľa menšie percento ako pri vtáčej chrípke.

Nakazení vtáčou chrípkou podľa veku
0 až 9 rokov – 150 prípadov
10 až 19 rokov – 120 prípadov
20 až 29 rokov – 110 prípadov
30 až 39 rokov – 80 prípadov
40 až 49 rokov – 30 prípadov
50 až 59 rokov – 20 prípadov
60 až 69 rokov – 5 prípadov
nad 70 rokov – 3 prípady

Výskyt vtáčej chrípky sa v priebehu sezóny v posledných rokoch podobá. Najviac prípadov sa vyskytlo v januári 2004, marci 2005, januári 2006, marci 2007, januári 2008,2009 i 2­010. Teda presne v čase vrcholiacej bežnej chrípkovej sezóny v našich končinách. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nebezpečenstvo zmutovania vírusu stále existuje, preto by ľudia mali byť ostražití. Po prasacej chrípke, ktorú mnohí považujú za nafúknutú kauzu farmaceutických firiem, však rešpekt pred pandémiou klesá.

Vedci však nespia, len pred pár dňami predstavili honkongskí výskumníci látku, ktorá podľa nich dokáže zlikvidovať vírusy vtáčej aj prasacej chrípky. Objav nazvali „novou zbraňou“ proti vírusom A(H1N1) a H5N1. Na jej základe chcú vyrobiť nový liek, ktorý by bol účinný v prípade, že na chrípku nezaberie Relenza a Tamiflu. Hongkong je svetovým lídrom vo výskume vírusov od roku 1997, keď na jeho území došlo k prvému zaznamenanému prípadu nákazy človeka vírusom vtáčej chrípky.