Aj nosné kvapky môžu spôsobiť závislosť

dz, pre Pravda.sk | 05.04.2011 06:15
kvapky do nosa - závislosť - nádcha - upchatý nos Foto:
Niektorí ľudia používajú kvapky do nosa aj celý život.
Nosných kvapiek a sprejov dostať v lekárni od výmyslu sveta, od rôznych výrobcov.

Zabezpečia, že keď si ich nastriekate alebo nakvapkáte do nosa, sliznica sa odkrví, nos sa krásne uvoľní a vy opäť ľahko dýchate a v noci môžete spať ako predtým.

Čo sa v reklamách na nosné kvapky spravidla neuvádza, je fakt, že táto pomoc má svoje hranice. Nemalo by sa to s nimi preháňať, t.z., dávkovať viac ako tri-štyri dni, a to len v prípade upchatého nosa, napríklad počas chrípky alebo akútnej nádchy. Ich nadmerné užívanie poškodzuje nos a vzniká na nich nebezpečná závislosť.

Sú totiž ľudia, ktorí si počas nádchy začali kvapkať kvapky do nosa a… už neprestali. Niektorí ich používajú aj celý život. V praxi to vyzerá tak, že ak nos opuchne a človeku sa zle dýcha, kvapne si kvapky do nosa, po ktorých sa mu dýcha ako v rozprávke. Po chvíli však účinok kvapiek odznie a opäť vznikne opuch – rovnako veľký, ak nie väčší ako predtým. V snahe opäť sa ho zbaviť, „pacient“ siahne znova po nosných kvapkách. A začarovaný kruh je na svete.

Ľudia závislí na nosných kvapkách bez nich nevyjdú z domu. Cítia sa bez nich ako bez pravej ruky či mobilu. Znie to hrozivo, no tu už nepomôže nič, len naordinovať si tzv. odvykaciu kúru. Závislému človeku nepomôže nikto, musí celý odvykací proces absolvovať a vytrpieť si sám a najmä, ako pri boji s každou závislosťou, v prvom rade musí chcieť.

Medzi abstinenčné príznaky patrí panika, že ak si ich do nosa nenakvapká, zadusí sa. Dotyčný si musí vystačiť s povzbudivým faktom, že sa skutočne nezadusí, nadýchnuť sa predsa môže ústami. Kým sa sliznica „opraví“, nejaký čas to potrvá. Dalo by sa to prirovnať k rozhodnutiu prestať fajčiť. Týždeň „škriabať stenu“, potom začať po novom žiť.