Baktérie a potraviny, realita naša každodenná

Tomáš Hladký, Pravda.sk | 17.03.2010 06:37
cereálie - pečivo
Vo vlastnom záujme by všetci kupujúci mali pečivo chytať do ruky len s rukavicami.
Debata o tom, či predávať len balené pečivo alebo nie, už pominula, štatistiky hygienikov však zostávajú. To, čo si nosíme domov z obchodu, obsahuje aj veci, ktoré si nikto neželá. Českí hygienici si vedú zaujímavé tabuľky - každý rok sledujú, čo všetko v potravinách našli navyše.

Vlani vyšetrili na prítomnosť salmonely 683 vzoriek potravín. Pozitívny nález zistili u 11 z nich – osem v hydinovom mäse, jeden v bravčovej pečeni, jeden v rybách a jeden v mäkkej saláme. Ešte horšie dopadli testy na kampylobaktérie. Epidemiológovia ich hľadali v surovom mäse, čerstvej i mrazenej zelenine a v čerstvom ovocí. Celkom vyšetrili 215 potravín, pričom pozitívny nález bol v 38 vzorkách. Opäť sa našli najmä v hydinovom mäse a drobkoch, rybách a pečeni.

Testy na listériu však dopadli celkom dobre. Z 659 vzoriek sa síce našla v 25, ani v jednom prípade však neprekročila povolený limit. Aj zlatého stafylokoka našli hygienici u 81 z 599 vzoriek, tiež však v povolenom limite.

Zhruba v rovnakom množstve sa v potravinách nájdu aj huby – plesne, ktoré produkujú nebezpečné toxíny. Aspergillus flavus, producent aflatoxínov, sa vyskytuje napríklad v cestovinách, ryži, mletej paprike, čiernom korení, šošovici, hrachu a vlašských orechoch.

Genetika

Už siedmy rok sledujú českí hygienici aj výskyt geneticky modifikovaných potravín. Na 12 miestach v obchodnej sieti odobrali vzorky štyroch druhov potravín – sójové bôby, sójové výrobky, kukuričnú múku a ryžu. Z každého druhu odobrali 48 vzoriek – spolu 192. Ako pozitívne vyšli štyri vzorky kukuričnej múky a jedna vzorka ryže. Ani jeden výrobok z nich nebol označený, že je GMO.

Nákazy z jedla

Viac ako deväťtisíc salmonelóz a takmer päťtisíc ďalších bakteriálnych črevných ochorení za rok – to sú slovenské štatitistiky za predminulý rok. Okrem salmonely ide o kampylobaktérie, shigely, yersínie. Tie sa vyskytujú najmä v domácich zabíjačkových špecialitách. Salmonelu enteritidis, ktorá najčastejšie spôsobuje lokálne epidémie, našli slovenskí hygienici aj v paradajkovej polievke, pečenom kurčati, žemľovke, rybom filé, vo vajciach, šalátoch a zákuskoch. Podľa hlavného hygienika Ivana Rovného, sa však dá nájsť aj na pečive. Preto, keď už nebude povinný predaj zabalených rožkov, vo vlastnom záujme by všetci kupujúci mali pečivo chytať do ruky len s rukavicami.