Sladké vône môžu napomáhať sladkým snom

ČTK | 24.09.2008 08:00
Telo - masáž - žena - holenie Foto:
Kvetinové vône môžu z vašich snov urobiť príjemné zážitky.
Ten, kto chce mať sladké sny, by si mal dať do izby kvety. Radia to nemeckí vedci, ktorí si to overili u skupiny dobrovoľníkov. Keď sa okolo driemajúcich ľudí rozvinula vôňa ruží, začali mať vo svojich snoch príjemné emócie. Naopak pach skazených vajec na nich mal opačný účinok.

„Je možné, že prítomnosť vône môže človeka naladiť na príjemné sny,“ uviedol profesor Boris Stuck a jeho tím z univerzity v Mannheime. Vedci čakali, až sa spáči dostanú do spánkovej fázy REM – čo je štádium, keď sa zdá najviac snov. Potom ich na desať sekúnd vystavili silno presýtenému vzduchu a následne ich zobudili. Dobrovoľníci mali prezradiť obsah svojich snov a popísať, ako sa cítili. Potvrdilo sa, že emocionálny náboj snov sa menil v závislosti na stimulácii.

Predchádzajúce výskumy ukázali, že ovplyvniť sny a ich emocionálny náboj môže aj iný typ stimulácie ako napríklad zvuky, tlaky či vibrácie. „Vzťah medzi vonkajšou stimuláciou a snami je niečo, čo si všetci do určitej miery uvedomujeme,“ povedal Irshaad Ebrahim z londýnskeho spánkového centra. „Táto štúdia je krokom k osvetleniu týchto otázok. Výsledky sa budú môcť použiť na terapiu.“

Čuch je jediný zmysel, ktorý nespí. Do limbického systému mozgu prichádzajú informácie neustále a to vyvoláva emocionálnu odpoveď," povedal expert na vône a chute z univerzity v Cardiffe Tim Jacob. „Ďalšie zmysly musia prejsť "bránou“ thalamu a tá je v čase spánku uzavretá," vysvetlil. Thalamus je zadná časť mozgu, ktorá sprostredkúva prevod informácií prichádzajúcich z vonkajška do špecifických oblastí mozgovej kôry. Nemeckí vedci sa chcú v ďalšej štúdii zamerať na ľudí, ktorí trpia nočnými morami a zistiť, ako by sa im dalo pomôcť.