Prilba chráni hlavu pred vážnymi úrazmi. Nosíte ju?

Ľuboslava Štofková | 31.03.2010 06:00
dieťa, šport, cyklistika, prilba, pohyb, úraz,... Foto: ,
Žiadny remienok na prilbe neuťahujte tak, aby dieťa tlačil.
Cyklistická prilba nie je na okrasu. Dieťaťu i dospelému môže pri úraze zachrániť život, ale ochráni aj pred dažďom, vetrom či slnkom. S jarnými teplotami už deti vyťahujú svoje obľúbené bicykle. Nezabudli ste kúpiť dieťaťu cyklistickú prilbu?

Najlepšie rady o vyberaní, druhoch prílb a ich správnom nosení ponúkajú cyklistom špecializované cyklistické predajne. Miroslav Bílik z bratislavského Greenbike hovorí, že prilba by mala sadnúť ako topánky. „Nemá lietať na hlave, čiže má mať správne nastavené popruhy,“ vysvetľuje Bílik. Pády končia väčšinou na hlave, kľúčnej kosti alebo na prstoch. „Ruku si zasádrujete, zašijete, ale hlava je len jedna,“ zdôrazňuje Bílik.

O úrazoch malých cyklistov vedia rozprávať najmä lekári. „Realita je dosť smutná. Vidieť chlapca alebo dievča, ktorí sa pravidelne preháňajú vonku na bicykli, ako na našom oddelení ležia a znovu sa učia rozprávať alebo chodiť, nie je pekné. Pritom stačí tak málo – prilba. Doteraz sme na oddelení nemali úraz hlavy cyklistu, ktorý by mal prilbu,“ hovorí pediater Milan Kurák z Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Pediater Ladislav Laho z Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici v kampani Aby deti nezomierali zdôraznil, že mozog je orgán, ktorý nie je schopný regenerácie. „Ochranná prilba znižuje riziko ťažkého poranenia mozgu o šesťdesiat percent,“ vysvetlil lekár. Pozná viacero prípadov detí, ktoré bez prilby skončili s ťažkým úrazom mozgu. Zostali im vážne následky na celý život.

Riaditeľ Rescue team Slovakia Samuel Hruškovič odporúča nosenie prilby všetkým bez výnimky. „Na hlave je cez 40 smrteľných bodov a koncentrovaný úder do hlavy už pri rýchlosti 11 kilometrov za hodinu môže spôsobiť smrteľný úraz,“ upozorňuje.

Detská lebka je oveľa jemnejšia a zraniteľnejšia a je jedno, či dieťa jazdí na tráve alebo na betóne. „Aj v tráve môže byť skrytý kameň, prípadne spevnený okraj s obrubníkom, čo pre nechránenú hlavu predstavuje veľké riziko,“ dodáva Hruškovič, ktorý prevádzkuje aj internetovú stránku www.zachanari.sk s radami pre deti, a najmä pre rodičov, ako by mali dbať na bezpečnosť detí.

Akákoľvek poškodenie, prasklina alebo rozlepená prilba už nemusia hlavu dostatočne ochrániť. Preto dnes viaceré firmy zákazníkom ponúkajú takzvaný výmenný program. Ak sa prilba zlomí pri páde, môže ju zákazník poslať výrobcovi alebo priniesť do predajne s popisom, čo sa stalo. So 40-percentnou zľavou dostane novú prilbu.

Prilby sa v zásade delia na lepené a imoldové. „Imoldová prilba je celoliata. Nelepí sa z dvoch kusov, preto je tuhšia, odolnejšia proti nárazom a je aj ľahšia,“ vysvetľuje Bílik. Ceny sa v jednotlivých obchodoch líšia, drahšie modely majú napríklad regulačnú skrutku na prispôsobenie veľkosti obvodu hlavy. Detské sa dajú kúpiť už od 10 eur, prilby pre dospelých približne od 15 eur.

Po tom, čo vlani začal platiť nový cestný zákon, kvalitu prílb v slovenských obchodoch preverili kontrolóri zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. Posvietili si na 99 obchodov. „Pri kontrole zisťovali, či majú prilby označenie CE a či je každá prilba označená údajmi a informáciami podľa harmonizovanej európskej normy,“ spresnila hovorkyňa inšpekcie Danuša Krkošová.

Ukázalo sa, že sedem druhov nemalo označenie CE a 170 druhov malo nedostatky pri označovaní a informovaní o použití. Napríklad informácie boli uvedené iba v cudzom jazyku.

Ceny prílb sa v obchodoch líšia.
cyklistika, prilba Ceny prílb sa v obchodoch líšia.

Správne nosenie

dôležité je pevné uchytenie, aby počas jazdy ani pri nárazoch prilba neskĺzla

remienky nesmú byť voľné, aby udržiavali pevnosť prilby na hlave

u detí – žiadny remienok neuťahujte tak, aby dieťa tlačil. Najlepšie je také nastavenie, aby sa zmestil prst medzi remienok a hlavu

správna pozícia prilby na hlave je vodorovne. Prilba nesmie byť naklonená dopredu ani dozadu a šilt musí smerovať rovno

pri jazde na kolieskových korčuliach alebo skejtborde treba vždy okrem prilby používať aj chrániče kolien, lakťov a rukavice

Čo je pri prilbe dôležité

musí byť dostatočne pevná proti nárazu

nesmie mať prvky, ktoré môžu spôsobiť zranenie – nity, ostré hrany, hroty a pod.

mala by mať primeranú hmotnosť a vetranie

treba vybrať takú, ktorá sa ľahko nasadí aj sníme z hlavy

aby sa mohla použiť spolu s okuliarmi a nebránila sluchu pri cestnej premávke

má ochrániť čelo, šiju, spánky a temeno hlavy

Veľkosti

pre dospelých sú vo veľkostiach S, M, L, XL

pre deti – najmenšia veľkosť od 46 – 48 cm, najväčšia od 52 – 56 cm

dieťaťu treba odmerať krajčírskym metrom obvod hlavy (obvod hlavy treba odmerať cez temeno hlavy kúsok nad ušami)

niektoré firmy robia aj univerzálne prilby, pri ktorých sa veľkosť nastavuje buď prúžkom, alebo otočným, takzvaným Ring systémom

Povinné označenie

na prilbe alebo na obale musí byť značka CE – tým výrobca dokumentuje, že spĺňa bezpečnostné požiadavky

na každej prilbe musí byť čitateľne počas celej životnosti uvedený názov alebo značka výrobcu

znenie: "Prilby pre cyklistov, používateľov skejtbordov alebo kolieskových korčúľ”

veľkosť alebo veľkostný rozsah prilby

hmotnosť prilby

číslo EN a rok a štvrťrok výroby

text „UPOZORNENIE: Túto prilbu nesmú používať deti pri horolezectve alebo pri iných aktivitách, kde je riziko priškrtenia/o­besenia, ak sa dieťa zachytí helmou.“