Deti nezamestnaných rodičov môžu prežívať muky

Tomáš Hladký, pre Pravda.sk | 22.04.2010 13:47
dieťa - smútok - depresia - chudoba Foto:
Dieťa vyrastajúce v rodine, ktorá trpí nedostatkom, má pocit, že tak to má byť a že ono to nedokáže zmeniť.
Strata práce ťažko dopadá na psychiku - vie to nielen takmer štyristotisíc nezamestnaných Slovákov, ale vedia to aj tisíce detí rodičov bez roboty.

Deti žijúce v domácnostiach, kde aspoň jeden z rodičov je nezamestnaný, čelia celému radu emócií – od stresu a depresií až po chabé výkony v škole a problémy so správaním. Navyše, čím nižšie padá životná úroveň rodiny, tým viac sa tento stav podpisuje na zdraví dieťaťa. Jeho správanie sa mení zhruba po pol roku nezamestnanosti rodiča, keď rodina začína výrazne pociťovať úbytok peňazí.

Pre deti z rodín strednej vrstvy to býva prvá trpká príchuť života. Pre tých, ktorí pochádzajú z už znevýhodnených rodín, ďalšia strata príjmu znamená ešte väčší stres. Keď doma začínajú chýbať obľúbené potraviny, oblečenie a školské pomôcky. Na psychiku detí pôsobí aj stres rodičov. Nervozita, podráždenosť, nevrlosť, hnev nezamestnaného rodiča sa prenáša na dieťa.

Dospievajúci a mládež bývajú postihnutí najviac, silnejšie vnímajú to, čo sa deje okolo nich, sociálne dôsledky nezamestnanosti pociťujú s väčšou naliehavosťou. Rodina má menej peňazí na mimoškolské aktivity dieťaťa, rodinný život sa obracia naruby.

Vážnou hrozbou sa stáva „dedičnosť“ chudoby. Dieťa vyrastajúce v rodine, ktorá trpí nedostatkom, má pocit, že tak to má byť a že ono to nedokáže zmeniť. Zvykne si na život v chudobe a nevidí z nej východisko. Následne sa samo stáva chudobným rodičom a kruh sa uzatvára.

Psychológovia ponúkajú dotknutým rodičom tieto tipy:

  • Porozprávajte sa s deťmi o novej realite v rodine, ale vyhnite sa panike. Podajte dieťaťu informácie s nádejou a pokojom, ako len najlepšie viete.
  • Vypočujte si vaše deti.
  • Dávajte pozor na príznaky úzkosti, starosti a obavy, najmä u precitlivelých de­tí.
  • Ak sa vám zdá, že dieťa má problém, poraďte sa s jeho učiteľom, prípadne vyhľadajte psychologickú po­moc.
  • Snažte sa udržať manželstvo v dobrej kondícii, sváry medzi rodičmi dieťaťu na pohode nepridávajú.
  • Ak vy alebo váš partner podliehate nadmernej úzkosti alebo upadáte do depresie, vyhľadajte odbornú pomoc. Inak prenesiete svoje problémy na plecia dieťaťa.
  • Zapojte dieťa do plánovania rodinného rozpočtu. Vysvetlite mu, čo koľko stojí, čo si môžete dovoliť a čo už nie.
  • Ak túži po nejakej veci, ktorú si nemôžete dovoliť, dajte mu na výber. Ak chce vysnívanú vec, musí sa niečoho vzdať, prípadne si peniaze zarobiť sám.
  • Nahraďte materiálny nedostatok väčšou pozornosťou z vašej strany. Zaujímajte sa o svet svojich detí, prežívajte s nimi voľný čas.
  • Vaše vzťahy sa tým upevnia a dieťa ochotnejšie príjme fakt, že rodičia mu nemôžu dopriať materiálny komfort. Zato sa pred rovesníkmi bude môcť pochváliť spoločnými zážitkami s rodičmi. Hmotný nedostatok treba vyvážiť citovým a duševným naplnením.
  • Také dieťa bude ľahšie znášať svoju neľahkú sitáciu.