Vďaka pilatesu sa telo stáva motoricky inteligentnejšie

Dana Závadová pre Pravda.sk | 27.12.2011 09:54
žena, cvičenie, fitness, lopta Foto:
Fyzioterapeuti dnes odporúčajú pilatesovu metódu ľuďom s funkčnými poruchami chrbtice a chybným držaním postavy.
Pilates a joga – to sú cvičenia, vďaka ktorým môžeme na to „bývalé“, čiže neohybné, neforemné a krivé telo zabudnúť. Budeme mať nové a k tomu bonus - flexibilitu a silu.

Podľa muža, ktorý sa pod pilatesové cvičenie podpísal, Josepha Pilatesa, by sme sa už po desiatich lekciách mali cítiť lepšie. Ak vydržíme ďalších desať, mali by sme aj lepšie vyzerať a do tretice, ak pridáme ďalších desať (dovedna tridsať), čaká nás to vytúžené – nové telo.

K prvým „pokusným králikom“ Pilatesovho revolučného cvičenia patrili baletky. Ocenili, že cvičením sa im akoby „predĺžilo“ telo, zlepšilo dýchanie a nabrali potrebnú silu, ktorú v tanci na špičkách nevyhnutne potrebovali.

Fyzioterapeuti dnes odporúčajú pilatesovu metódu ľuďom s funkčnými poruchami chrbtice a chybným držaním postavy. Cvičením sa dá dokonca predísť aj osteoporóze. Jednoducho zosumarizované, pilates naučí zabudnúť na staré držanie tela a prirodzene mu „vštepí“ nové, dobré zásady, zaujatím vhodnej polohy. Telo sa s pomocou pilatesa stane motoricky inteligentnejšie a ak človek, ktorý mu obetuje čas, skoordinuje pohyb s dýchaním, bude mať z neho dokonca radosť.

Pilatesova metóda pozná šesť princípov. Dýchanie, koncentrácia, kontrola, presnosť, plynulosť a powerhouse (tento termín vyjadruje stred tela, z ktorého vychádza každý jeden pohyb. Nachádza sa dva centimetre pod pupkom).

Kto bol Joseph Pilates?

Človek, Nemec, ktorý bol v detstve chorľavý. Prekonal reumatickú horúčku, trápila ho aj astma. Napriek tomu však nezaspal na vavrínoch a robil pravý opak toho, čo od neho okolie očakávalo. Vkuse športoval – lyžoval, cvičil jogu a gymnastiku. Neskôr študoval nemecké a východné telocvičné systémy, ktorými sa inšpiroval pri tvorbe konceptu inteligentnej gymnastiky. Svoje prvé Pilates Studio v New Yorku otvoril so svojou ženou Clarou pred neuveriteľnými 85 rokmi. K dispozícii bolo 500 cvikov. Joseph Pilates zomrel v roku 1967 ako 83-ročný.