Kontaktné šošovky na jedno použitie znižujú riziko infekcie

Dana Bischof | 10.02.2013 06:00
oko, kontaktná šošovka, kontaktné šošovky Foto:
Ilustračné foto.
Nosíte dioptrické okuliare a v zime športujete? Určite v takom prípade uvítate možnosť športovať s kontaktnými šošovkami. Zídu sa predovšetkým pri lyžovaní alebo snoubordovaní, teda pri aktivitách, pri ktorých treba ochranné okuliare.

Kontaktné šošovky možno nosiť každý deň, ale aj iba príležitostne. Vhodné sú najmä pri športovaní, voľnočasových alebo spoločenských aktivitách – práve vtedy sú ideálne šošovky na jedno použitie. Ich výhoda je v tom, že sa o ne netreba starať, ani ich čistiť. Stačí ich večer z oka vybrať a vyhodiť. Na trhu sú už dnes kontaktné šošovky so zvlhčujúcimi zložkami a lubrikantom.

Výhody kontaktných šošoviek pri športovaní v zime

Periférne videnie: Oproti klasickým okuliarom kontaktné šošovky poskytnú presnú zrakovú korekciu v celom zornom poli, vidíte ostro pohyby ostatných lyžiarov okolo seba.
Voľnosť: Pod lyžiarskou helmou môžu rámy okuliarov tlačiť, prípadne sa posúvať z nosa. Sklá sa zas môžu pri zmenách teploty zahmlievať. Takéto komplikácie so šošovkami nehrozia. Ekonomická voľba: Lyžiarske dioptrické okuliare s ochranným UV filtrom sú drahšie než jedno balenie šošoviek. Šošovky navyše možno použiť pre akúkoľvek inú príležitosť, nielen šport.
Bezpečnosť: Pri páde sa kontaktné šošovky nerozbijú, čo sa o okuliaroch s istotou tvrdiť nedá.

Aj oční lekári odporúčajú používať kontaktné šošovky, sú podľa nich bezpečné. Pred prvým použitím alebo pri ich zmene však treba navštíviť očného lekára či optometristu v očnej optike, ktorý zrak zmeria a odporučí vhodné kontaktné šošovky „na mieru“. Navštíviť očného špecialistu by mal človek, ktorý používa kontaktné šošovky, aspoň dvakrát do roka.

Zaujímavosti o kontaktných šošovkách

  • Šošoviek, ktoré sú určené len na jedno použitie, sa dotýkame len raz, čím sa znižuje riziko vzniku infekcie. Navyše sa o ne netreba starať. Stačí ich do oka vložiť a večer vyhodiť do koša.
  • Jednodňové kontaktné šošovky sú tenšie ako viacdňové, preto ich v oku takmer necítiť.
  • Pre toho, kto nosí kontaktné šošovky len 2–3-krát za týždeň, jednodňové sú najlacnejším riešením.
  • Pre plavcov znamenajú najnižšie riziko infekcie a finančnej straty pri ich poškodení.