Liek s názvom sója – mäso Ázie

Dana Bischof | 20.02.2013 06:00
tofu, sója Foto:
Syr tofu.
Pre vegetariánov znamená tofu (mäkký syr zo sóje) dokonalú náhradu za živočíšne bielkoviny. Ak to preženieme, môžu si ju dokonca pripraviť tak, aby im pripomínala rezeň, hoci po ňom asi túžia najmenej – vypražiť a zjesť ho so zemiakovou kašou a bohatou zeleninovou oblohou.

Sója, ktorá obsahuje kvalitné oleje a tuky s obsahom lecitínu a vitamínu E sa skladá z aminokyselín, ktoré sa za normálnych okolností nachádzajú iba v mäse.

Nie nadarmo sóju Číňania, ktorí ju konzumujú vo veľkom už viac ako päť tisíc rokov, prezývajú „mäsom Ázie“. Veria stopercentne aj tomu, že omladzuje. Poznajú a pripravujú si viac jedál zo sóje, napríklad tempeh, nattto, miso či tamari. Sóju si mimoriadne obľúbili aj Japonci. Dôverne známa však nie je len aziatom, hoci práve ázijský kontinent sa považuje za jej domov. Dnes sa pestuje už aj v USA, v Brazílii, Mexiku, Argentíne, ale aj v Európe.

Pripomeňme, že kto má v strave nedostatok bielkovín, koleduje si o únavu, stratu motivácie, nervozitu a pocity úzkosti. Ak hovoríme o sóji, nehovoríme len o tofu. Sóju možno konzumovať aj vo forme bôbov, mlieka, vločiek, oleja, známej omáčky či múky, no nikdy nie surovú, každopádne vyžaduje tepelnú úpravu. Aj so samotným tofu, ktoré sa považuje za najznámejší sójový produkt, možno robiť čokoľvek (dokonca ho aj opekať) a jesť v rôznych kombináciách.

Občas sa v súvislosti so sójou píše ako o malom zázraku. Neexistuje asi miesto či orgán na tele, ktorému by nepomohla alebo ho neliečila. Ona totiž zvyšuje koncentráciu a pamäť, omladzuje a má protizápalové účinky. Okrem toho zlepšuje zrak a zvyšuje libido, odvodňuje organizmus a pomáha pri chudnutí, chráni obličky a dokáže vyrovnať hladinu dobrého a zlého cholesterolu. K vitamínom, ktoré obsahuje, patrí železo a draslík, B,E, fosfor, horčík, je tiež bohatým zdrojom vlákniny. K jej pozitívom patrí aj fakt, že rýchlo a spoľahlivo zasýti.

Ak sóju skombinujeme s ovocím, zeleninou alebo obilninami, takéto zloženie na tanieri predstavuje to najzdravšie, čo nášmu organizmu môžeme dopriať. A začať ráno so sójou je podľa mnohých odborníkov na výživu záruka dokonalého dňa. Vďaka sóji sme totiž aktívni, svieži a koncentrovaní.