Chrípka je len jedna z viróz

Bianka Stuppacherová, Pravda | 21.02.2015 06:00
nádcha, chrípka, prechladnutie, sopeľ, choroba Foto:
Z respiračných vírusových ochorení je relatívne najmenej závažné prechladnutie.
Ľudia zvyknú ostatným tvrdiť „mám chrípku“, ale veľmi často skutočnú chrípku nemajú. Našťastie. Čo je to vlastne prechladnutie, akútna respiračná infekcia či ochorenia podobné chrípke?

Chrípka človeka prekvapí náhle, doslova ho uzemní. Môže sa stať, že z práce či zo školy ešte odchádza zdravý ako rybička, o dve hodiny však leží „schvátený“ v posteli s horúčkou, ktorá sa blíži ku štyridsiatke. Chrípku takmer nie je možné prechodiť. Pacient s chrípkou má doslova problém posadiť sa na posteli, aby si odpil z čaju. Pokusy dostatočne nevyležať chrípku, „obalamutiť“ telo nadopovaním sa „liekmi proti chrípke“, ktoré miernia len jej príznaky, a následným dochádzaním do práce, sa môžu skončiť ťažkým poškodením srdcového svalu, rozvojom reumatického ochorenia, závažným zápalom prínosových dutín, pľúc a podobne. Chrípku a akúkoľvek jej podobnú virózu treba naozaj poctivo vyležať. Je to ohľaduplné nielen k ostatným, ale najmä k sebe samému!

Od prechladnutia ku chrípke

Z respiračných vírusových ochorení je relatívne najmenej závažné prechladnutie. Patrí medzi najbežnejšie ľudské ochorenia, ktoré priemerne postihujú človeka dva- či trikrát do roka. Ďalej odborníci hovoria o tzv. akútnej respiračnej infekcii. Prejavuje sa katarom horných dýchacích ciest, zvýšeným výtokom z nosa, ale bez výraznejších teplôt.

Typy vírusov chrípky

  • A – vyvoláva potenciálne smrteľnú formu ochorenia, vedie k epidémiám a pandémiám a veľmi rýchlo mutuje. Chrípka tohto typu sa neobjavuje len u ľudí, ale aj u ďalších cicavcov a vtákov.
  • B – chrípka tohto typu vyvoláva menej závažné ochorenia, málo sa geneticky mení, ale môže spôsobovať menšie epidémie, väčšinou u detí.
  • C – vyskytuje sa len u ľudí. Spôsobuje väčšinou len mierne formy ochorenia a nie je príčinou epidémií.

O ochoreniach podobných chrípke lekári hovoria v prípadoch, keď sa k príznakom pridá výrazne vyššia teplota. Pre chrípku je typický rýchly nástup ochorenia spojený s vysokými teplotami, doslova horúčkou (nad 38,5 stupňa Celzia), zimnica, triaška, bolesti kĺbov i svalov, silný kašeľ a napokon abnormálna únava a vyčerpanie, ktoré často trvá aj niekoľko týždňov.

Zinok, céčko, déčko i betaglukány

Ako sa dá riziko viróz vrátane chrípky znížiť na minimum? Ak nehovoríme o protichrípkovej vakcíne, na ktorú jestvujú rozporné názory? Absolútna väčšina populácie má nedostatok vitamínov a antioxidantov. 600 gramov zeleniny plus tri kusy ovocia denne, čerstvá, neohrievaná strava, cesnak, cibuľa, kyslá kapusta, probiotiká, pohyb na čerstvom vzduchu v každom počasí, resp. iná forma otužovania – to už dávno nie je nič nové pod slnkom. Dôležité je aj často a dôsledne si umývať ruky pomocou mydla a čo najteplejšej vody, používať jednorazové utierky, kľučky otvárať lakťom, kýchať do predlaktia či ramena a v období chrípky si antibakteriálnymi utierkami dezinfikovať počítačovú klávesnicu i telefónne slúchadlo.

Treba si zabezpečiť dostatočný príjem zinku, vitamínu C, cesnaku, betaglukánov a probiotík ako najznámejších podporovateľov imunity, pomôcť si možno aj doplnkami výživy. Veľa sa v poslednom období hovorí o vitamíne D. Zistilo sa, že ľudia s dostatočnou hladinou vitamínu D menej často ochorejú na chrípku. Na Slovensku ho však má najmä v zimnom období nedostatok väčšina populácie vrátane mladých žien a detí.

Odlíšte prechladnutie od chrípky
Príznaky Prechladnutie Chrípka
telesná teplota normálna alebo mierne zvýšená horúčka
bolesti hlavy niekedy často
výtok z nosa výrazný výtok, opuch sliznice nosa bez výtoku alebo opuchu
kýchanie časté zriedkavejšie
kašeľ pokašliavanie, od začiatku často závažný kašeľ po úvodnom štádiu bolesti a horúčky
bolesti menej výrazné výrazné bolesti kĺbov, svalov
nechutenstvo mierne dlhšie trvajúce
triaška zriedka pravidelne na začiatku ochorenia
škriabanie v hrdle prítomné niekedy až po počiatočnom štádiu choroby
zadychčanosť nevyskytuje sa výrazná

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ