Ľadový kúpeľ - dobrý proti celulitíde, vyčistí aj pleť!

db, Pravda.sk | 02.08.2016 06:00
vaňa Foto:
Dať si vaňu je super, na ľadovú treba poriadnu dávku odvahy. Výsledok vraj stojí za to.
Krásna pleť bez stôp po akné a predovšetkým zbohom celulitíde! Aj to sú dôvody, prečo by sme si aspoň raz týždenne mali dopriať trojminútový kúpeľ v ľadovej vode.

Treba poriadnu dávku odvahy na to, aby sme si ľahli do vane „vydláždenej“ ľadovými kockami. Každopádne však táto procedúra prinesie zaslúžené ovocie, ide totiž o skutočný zdravotný zázrak a elixír krásy. Takýto ľadový kúpeľ totiž nielenže prinesie náš krvný obeh do švungu, ale tiež posilní náš imunitný systém. Navyše, možno ho považovať aj za domáci prostriedok proti celulitíde a nečistej pleti.

Boj proti celulitíde

Z ľadovej kúry pokožka skutočne profituje. V chladnej vode sa stimuluje krvný obeh – a tým pádom sa pumpuje na povrch pokožky viac živín. Sťahujú sa rozšírené póry a uzavreté sa nenaplnia mazom tak ľahko – komedony majú na svoj vznik oveľa nižšie šance. Pokožka pôsobí vďaka lepšej cirkulácii čistejšie a je aj ružovejšia. Hoci nemožno vravieť o zázračnom proticelulitídovom prostriedku, faktom ostáva, že ľadový šok pôsobí preventívne a zabraňuje tomu, aby sa stav pokožky zhoršil.

Proti svalovej horúčke

Kúpeľ v ľadovej vode môže aj zmierniť bolesť svalov. Výskumníci okolo Chrisa Bleakleyho zo Severného Írska, presnejšie z univerzity v Ulster analyzovali 17 štúdií týkajúcich sa ošetrení boľavých svalov studenou vodou či obkladmi. Ukázalo sa, že studené teploty pozitívne prispievajú k tomu, aby sa prietok krvi „rozložil“. Telo tým pádom nezadržiava vodu a nevznikajú opuchy. Štúdie zahŕňajú dovedna 366 testujúcich, poväčšine ide o mladých mužov. Po tom, ako behali, bicyklovali alebo boli aktívni v kolektívnom športe, vliezli do studenej vody, (ktorá mala od 5 do 15 stupňov) a ostali v nej aspoň tri minúty, najdlhšie však pol hodiny. Výsledok štúdie hovoril jasnou rečou: Testovaných účastníkov trápili bolesti svalov menej, ako ostatných účastníkov v iných testovacích skupinách.

Príprava kúpeľa

Napustite si vaňu studenou vodou a aby bola ľadová, pridajte do nej vrecká s kockami ľadu. Potom si do vane ľahnite, nie však na dlhšie ako na päť minút. Prvýkrát je to šok, na druhý či tretíkrát už to bude o čosi príjemnejšie. Výsledok vraj stojí za to. Kto nemá doma vaňu, stačí, ak si vloží nohy do lavóra.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ