Štúdia: Červené víno nie je až také zdravé

db, Pravda.sk | 03.10.2016 06:00
žena, alkohol, drink, víno, červené, party,... Foto:
Ilustračné foto.
Písalo a tradovalo sa: Pohár červeného vína, predovšetkým vo večerných hodinách je prospešný pre srdce a celkovo naše zdravie. Ako to však už býva, čo včera platilo, dnes už nemusí...

Tejto štúdii mnohí nebudeme chcieť uveriť. Dosť dlho nás totiž lekári kŕmili čímsi, čo sa nám páčilo. A síce: Pohár (chutného) červeného večer prospieva, je dobrý pre naše zdravie. Uvádzalo sa, že červené víno je dobré pre činnosť srdca a pomáha tiež po hodinovom tréningu. Dokonca vraj podporuje chudnutie! S týmito domnienkami je koniec. Pretože viaceré štúdie, ktoré boli v auguste predstavené na Kongrese Európskej kardiologickej spoločnosti v Ríme, tvrdia unisono niečo iné: Červené víno vôbec nie je také zdravé, ako sme doteraz predpokladali.

Spotreba červeného nemá vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Dánska štúdia „The danish nurses'cohort study“ je dlhodobá: Dánski vedci sa v spolupráci s 19-tisícimi zdravotnými sestrami zaoberali neuveriteľných dvadsať rokov tým, aký má konzumácia alkoholu skutočný vplyv na naše zdravie. V dotazníkoch zisťovali spotrebu alkoholu pacientov, pričom spracúvali aj iné dáta, týkajúce sa príčin smrti, do úvahy sa bralo celkové zdravie, životný štýl a psychosociálne faktory sledovaných.

Výsledok výskumu prekvapil. Mierna spotreba červeného vína (čiže klasický „pohárik“ večer), nemala nijaký vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Ani pozitívny, ani negatívny. V rámci americko-izraelskej CASCADE štúdie zas lekári preskúmali vplyv umiernenej konzumácie na rozvoj artériosklerózy pri sledovaných pacientoch s cukrovkou, ktorí predtým alkohol vôbec nepili. Účastníci boli rozdelení do troch skupín. Tí v prvej dostali každý deň vypiť 150 ml minerálnej vody, v druhej rovnaké množstvo bieleho a v tretej skupine rovnaké množstvo červeného vína.

Ako autori neskôr skonštatovali, po dvojročnom pozorovaní neboli detekované zmeny objemu ciev.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ