Alergici, s exotikou opatrne!

Bianka Stuppacherová, Pravda | 03.03.2017 06:00
Ananás Foto:
Z exotického ovocia najviac pacientov alergicky reaguje na kivi a ananás.
Potravinová alergia sa najčastejšie prejavuje ako orálny alergický syndróm, teda reakciou v ústnej dutine.

„Najčastejšie v prípade pacientov s alergiou na peľ brezy sa kríži potravinová alergia na čerstvé ovocie a zeleninu. Ide prevažne o jablká, hrušky, čerešne, slivky, broskyne, marhule a zo zeleniny je to zeler, mrkva, hrášok a surové zemiaky,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Salátová Kozlovská z Centra imunológie a alergológie v Bratislave. „Ďalšou skríženou reakciou je tzv. latex-fruit syndróm, keď sa kríži alergia na latex s alergiou na exotické plody ako figa, banán či mango.“

Podľa známej imunologičky je problémom najmä chemická konzervácia exotického ovocia. Pacient môže reagovať na tieto konzervanty, ktorých najviac sa nachádza v šupke či tesne pod ňou.  „Často sa to stáva pri mangu. Preto treba dodržať zásady umývania plodov, nedotýkať sa perami ich kôry či šupky, nekonzumovať kôru citrusov. Po olúpaní, hoci pomaranča, si umyť ruky,“ dodáva MUDr. Salátová.

Najviac alergických reakcií v ambulancii má, čo sa týka exotického ovocia, po kivi a ananáse. „Mali sme pacienta s anafylaktickou reakciou po konzumácii liči. Bol aj hospitalizovaný.“ Podľa doktorky sa razí trend konzumácie potravín, teda aj ovocia dopestovaného v našom pásme a v našej pôde, prirodzene dozretého v záhradách. Ľudia bez známok alergie si môžu dovoliť viac experimentovať.

„Alergici opatrne, na úvod malú porciu po prvý aj druhý raz. Nepodceniť príznaky po prvej konzumácii.  Treba mať poruke lieky na alergiu. Moji pacienti to poznajú, kážem to každému, kto  mal niekedy reakciu, aby nosil svoje dve tabletky v peňaženke. Tieto lieky však nezabránia veľkej reakcii, tzv anafylaktické­mu šoku.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ