Zdroj bielkovín pri budovaní svalov nehrá rolu

db, Pravda.sk | 06.03.2017 06:00
strukoviny, bielkoviny, výživa Foto:
Štúdia ukázala, že pri budovaní svalov nie sú vegáni znevýhodnení.
Aby mohli svaly rásť, potrebujú bielkoviny. Na otázku, či hrá pri tom rolu zdroj bielkovín, teraz odpovedali vedci: Pre budovanie svalovej hmoty je jedno, či má proteín živočíšny alebo rastlinný pôvod.

Pre budovanie svalovej hmoty sú bielkoviny nevyhnutné. Mnohí rekreační športovci pijú po športe proteínové nápoje a jedia tvaroh a biele mäso. Týmto štýlom sa snažia čo najrýchlejšie vybudovať svalovú hmotu. Čo však ostáva vegetariánom a vegánom, ktorí nekonzumujú mäso ani mliečne výrobky?

Zdroj nie je dôležitý

Pre budovanie svalovej hmoty nie je žiaden rozdiel v tom, či konzumujeme živočíšne bielkoviny, napríklad mäso, alebo rastlinné, napríklad strukoviny. Zistili to vedci z University of Massachusetts a z inštitútu Hebrew Senior Life Institute. Vyšší príjem bielkovín podporuje rast svalov, a je jedno, aký je ich pôvod.

Viac bielkovín, viac svalov

Účastníci štúdie informovali autorov o svojich stravovacích návykoch, následne boli rozdelení do šiestich kategórií. Rýchle občerstvenie a mastná strava, ryby, červené mäso, kuracie, mlieko a strukoviny. Výsledok štúdie ukázal, že čím vyšší príjem bielkovín človek má, tým viac svalov a sily získa. Ale pri budovaní svalov nebol pozorovaný žiaden rozdiel medzi jednotlivými kategóriami. Takže je možné vytvoriť svalovú hmotu rovnako z rastlinných ako zo živočíšnych bielkovín.

Vplyv na hustotu kostí

Hoci zdroj bielkovín pri tvorbe svalovej hmoty nehrá žiadnu rolu, na hustotu kostí vplyv má. Aj toto odhalila spomínaná štúdia. Osoby, ktoré konzumovali viac červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov, mali nižšiu hustotu kostí a tým pádom aj vyššie riziko vzniku osteoporózy.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ