Štyri veľké chyby, ktoré robíme po tréningu

db, Pravda.sk | 24.07.2017 06:00
sladké zemiaky, batáty Foto:
Sladké zemiaky, alias batáty. Zdravé sacharidové jedlo.
Čo jesť po tréningu? Viete to? Každopádne, ak nie, nie ste sami, toto sú štyri najväčšie výživové chyby, ktoré robí väčšina z nás po tréningu vo fitnescentre.

Ovocné šťavy musia bokom

Naše telo potrebuje po tréningu predovšetkým proteíny. Strukoviny, oriešky, ryby alebo sójové produkty sú viac ako vhodné, pretože zatiaľ čo tuky a sacharidy poskytujú v prvom rade energiu pre svalovú prácu, proteíny slúžia pre stavbu bicepsu a spol. Nesprávne by bolo, keby sme sa po tréningu „kŕmili“ smoothies alebo ovocnými šťavami. Tie zväčša obsahujú extrémne veľa cukru a zničili by tú tvrdú prácu, ktorú sme pred chvíľou vykonali vo fitnescentre.

Dlho čakáme s jedením

30 minút pred a 30 minút po tréningu je optimálny čas na príjem živín. Keď v priebehu 30 minút po tréningu dodáme telu rastlinné proteíny, podporíme regeneráciu svalov, ktoré sme preťažili počas cvičenia. Okrem toho by sme v tomto čase mali doplniť aj glykogénové zásoby sacharidmi. Dá sa to docieliť sacharidovo-proteínovou tyčinkou, „prirodzeným“ sacharidovo-proteínovým mixom sú napríklad zemiaky s vajíčkom alebo celozrnné müsli s nízkotučným mliekom.

Nedoprajeme si pauzu

Neodporúča sa športovať každý deň, naše telo potrebuje čas na zotavenie. Počas tréningu zaťažujeme svaly a dávame im rastový impulz, ktorý reaguje vo fáze pokoja. Tri až štyri tréningové jednotky týždenne bohato stačia. Dbajte na deň pauzy medzi jednotlivými tréningami a tiež nezabúdajte obmieňať silový šport s vytrvalostným, ak chcete pretrénovať rôzne svalové skupiny.

Vyhýbame sa sacharidom

Sacharidy boli dlho démonizované – a pritom sú pre obnovu svalov po tréningu rozhodujúce (predovšetkým, ak sú spojené v správnom pomere s proteínmi). Sladké zemiaky s hráškom a hnedou ryžou – to by bola asi ideálna výživa po tréningu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ