Očami lekára: Opaľovanie skôr pomáha, ako škodí

db, Pravda.sk | 22.08.2017 06:00
pláž, opaľovanie sa, slnko, pár Foto:
Ilustračné foto.
Na jedného človeka, ktorý zomrie na rakovinu kože, pripadne tridsať ďalších, ktorí zomrú na nedostatok vitamínu D. Švédsky lekár tvrdí, že opaľovanie je zdravé.

Lekár a vedec, Bertil Marklund, prišiel skoro o svojich rodičov. To bol dôvod, prečo sa zaoberal otázkou, čo pomôže predĺžiť život. Vo svojej knihe „10 tipov ako si predĺžiť život o 10 rokov“ okrem iného tiež opisuje, aký vplyv má na naše zdravie slnko. Priklonil sa k názoru, že radšej sa slniť, ako neslniť. „Opaľovanie je skôr zdravé ako nebezpečné,“ píše v knihe. Dodáva však, že treba byť na pozore a rakovine kože nedať žiadnu šancu.

Prečo je slnko také dôležité?

Hneď, ako sa ocitneme na slnku, vystavujeme sa ultrafialovému žiareniu, ktoré sa skladá aj z UVA a UVB žiarenia. UVB žiarenie tvorí vitamín D, keď naše bunky kože prichádzajú do priameho styku so slnečným žiarením. Toto je tiež dôvod, prečo veľa ľudí v zime trápi nedostatok déčka. A práve tento nedostatok spôsobuje riziko rakoviny a mnohých iných ochorení.

Čo „dokáže“ vitamín D?

Vitamín D je dobrý pre nervový systém a tvorbu kostí, pretože pôsobí proti osteoporóze. Okrem toho, že reguluje hormonálny systém a zlepšuje absorpciu minerálov a iných dôležitých látok, aktivuje a posilňuje aj imunitný systém a tlmí zápaly. Týmto spôsobom nás chráni pred celým radom ochorení, predovšetkým pred rôznymi druhmi rakoviny, roztrúsenou sklerózou, cukrovkou, reumatickými ochoreniami, depresiami, psoriázou, osteoporózou, infekciami, demenciou a trombózou.

Je teda slnenie zdravé?

Doktor Marklund radí: „V našich zemepisných šírkach musíme dbať na to, aby sme sa vitamínom D zásobili. Preto by sme sa mali v letných mesiacoch denne opaľovať.“ To však neznamená, že musíme ležať na pláži v bikinách. Stačí, keď sme vonku v tričku, pracujeme v záhrade alebo sa prechádzame. 15–20 minút bez opaľovacieho krému postačuje. Pozor, keď chceme ostať vonku dlhšie, musíme sa natrieť, aby sme zabránili spáleniu pokožky. Dôležitý tip: Bezprostredne po slnení by sme sa nemali hneď sprchovať či použiť mydlo, ktoré vitamín rozpustný v tuku z pokožky znova zmyje.

Opaľovací krém je stále dôležitý

Asi poznáte úslovie, ktoré hovorí o tom, že koža má pamäť. Zvlášť spáleniny od slnka, ktoré sme prežili v detstve, zvyšujú riziko vzniku rakoviny kože v neskoršom veku. Ak sa chcete na slnku zdržiavať dlhšie ako 15–20 minút, musíte vždy použiť opaľovací krém a chrániť sa aj vhodným oblečením. To platí aj pre zimu. Veľmi zraniteľné sú osoby s nasledujúcimi charakteristikami: blond a červené vlasy, pehy, veľa materských znamienok, rakovina kože v rodine.

„Ťahať“ vitamín D z jedla

Vitamín D, ktorý sa vytvára pri opaľovaní, vydrží aj niekoľko jesenných týždňov, potom sa jeho hladina postupne znižuje. Odporúča sa preto od začiatku jesene do začiatku jari vitamín D užívať. Nachádza sa tiež v mastných rybách (losos, sleď, makrela, úhor), vajíčkach a mlieku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ