Sushi je nebezpečné, hlavne pre ženy vo fertilnom veku

db, Pravda.sk | 24.10.2017 06:00
sushi Foto:
Sushi.
Podľa jednej štúdie číhajú v surovej rybe nebezpečne vysoké hodnoty ortuti. Aké množstvo sushi možno zjesť bez zaváhania?

Sushi dostalo nebezpečnú „príchuť“. Pred niekoľkými rokmi odhalila štúdia kolumbijskej univerzity, že práve tuniak modroplutvý vykazuje vysoké zaťaženie ortuťou. A práve tento druh býva uprednostňovaný v sushi reštauráciách po celom svete.

Ohrozenie hlavne pre ženy vo fertilnom veku

Kto preto sushi s tuniakom vyškrtol z jedálnička a radšej uprednostňuje lososa, mečovca alebo modrohlav, máme zlú správu. Pretože nová štúdia (najväčšia svojho druhu) skúmala zaťaženie ortuťou v 25 krajinách. Výsledok je hrozivý: Predovšetkým ženy vo fertilnom veku medzi 18–44 rokov boli kontaminované nadmernou hladinou ťažkých kovov. Neurotoxín môže spôsobiť neurologické poškodenia ako sú bolesti hlavy, poruchy spánku alebo dokonca psychózy – príliš veľký stres ovplyvňuje aj vývoj plodu. U ešte nenarodeného dieťaťa hrozí poškodenie mozgu a postihnutie.

Toxická koncentrácia bola zistená od Aljašky cez Indonéziu až po Keňu. Najvyššie zaťaženie zaznamenali u žien na tichomorských ostrovoch. Autor štúdie z Ipen, združenia rôznych mimovládnych organizácií v oblasti znečistenia životného prostredia: „Mastné, vyzreté ryby obsahujú obzvlášť vysoký podiel škodlivých látok. Predovšetkým pre ženy a ich ešte nenarodené deti predstavuje častá konzumácia surových rýb skutočné nebezpečenstvo.“

Aké množstvo sushi je zdravé?

Pravdaže, nejeme každý mesiac sushi „na kilá“. Avšak ženy v plodnom veku by mali podľa US Food and Drug Administration obmedziť spotrebu nasledovných rýb: tuniak, mečovec, losos, žralok, úhor a marlín. Tehotné a dojčiace ženy by ich jesť pre istotu vôbec nemali.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ