Päť čajov, ktoré posilnia imunitný systém

db, Pravda.sk | 01.11.2017 06:00
šalvia Foto:
Šalvia má aj antiseptické účinky. Ak vám nechutí, dajte prednosť iným čajom.
Kedy inokedy, ak nie v tieto dni, má význam posilniť imunitný systém? Čajom! Nielen zahreje, ale môže pomôcť prechladnutiu predísť, alebo ho liečiť. Tieto čaje sú na posilnenie obranyschopnosti ako ušité.

Pri prechladnutí sa odporúča veľa piť, aby sa sliznice hydratovali a vírusy sa tak ľahko nehromadili. Veľa čajov obsahuje vitamíny a fytochemikálie, ktoré sú pre imunitný systém dôležité.

Zázvorový čaj

Zázvor má protizápalový a expektoratívny účinok. Hľuzy obsahujú veľa esenciálnych olejov, zloženie ktorých možno porovnať dokonca s kyselinou acetylsalicylovou (aspirínom). Čaj najviac chutí čerstvo pripravený. Koreň zázvoru nakrájajte na tenké plátky, zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať osem až desať minút. Silu tohto čaju možno podporiť pridaním citróna a medu. Pozor, med pridávajte, až keď čaj vychladne, aby sa nezničili liečivé enzýmy. Citrón je antibakteriálny, protizápalový a dodáva ďalšie vitamíny.

Čaj z echinacey

Najmä horná časť rastliny obsahuje veľké množstvo esenciálnych olejov, flavonoidov, polysacharidov a vitamínu C, ktoré posilňujú imunitný systém. Niektoré štúdie podložili, že echinaceou možno prechladnutiu nielen efektívne predísť, ale ho aj zmierniť. Podľa jednej štúdie univerzity v Connecticute, môžeme riziko prechladnutia znížiť až o 58 percent a chorobu skrátiť o jeden a pol dňa.

Šalviový čaj

Botanický názov „salvia officinalis“ je odvodený z latinského slova „salvare“ (liečiť). Má to svoj dôvod: V šalvii je veľké množstvo éterických olejov, trieslovín, flavonoidov a triterpénov (ktoré okrem iného pôsobia aj protizápalovo). Pri bolestiach hrdla pomáha kloktanie s vlažným šalviovým čajom. K príprave čerstvého čaju potrebujeme jeden až dva gramy šalviových lístkov, preliať 200 ml vriacej vody a desať minút nechať lúhovať. Pozor, šalvii by sa mali vyhnúť tehotné ženy, pretože vo veľkých dávkach môže vyvolať srdcovú arytmiu, závraty a kŕče.

Rumančekový čaj

Poznáme ho pod krajším názvom „kamilky“. Dokáže podporiť produkciu bielych krviniek a tým posilniť imunitný systém. Biele krvinky sú zodpovedné za ničenie vírusov, baktérií a húb v tele. Pri plnom nose môže pomôcť naparovanie nad kamilkovým čajom (pod hrubým uterákom, aby para zbytočne neunikala). Vdychujte niekoľko minút.

Bazová šťava

Obsahuje veľa vitamínov, vyvoláva potenie a znižuje horúčku. Pomôže aj v prípade, že prechladnutie už prepuklo. Baza obsahuje rastlinné farbivo, ktoré porazí voľné radikály a posilní imunitný systém. Zohrejte šťavu – nemala by sa variť a popíjajte ako horúci čaj. Môžete ju zmiešať aj s bylinkovým čajom. Po tejto kúre sa odporúča zababušiť do teplej postele a poriadne sa vypotiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ