Pozor na závislosť! Ako dlho používať nosový sprej?

db, Pravda.sk | 21.11.2017 06:00
choroba, nádcha, imunita, chrípka, prevencia Foto:
Ilustračné foto.
Pri prechladnutí ho treba vnímať ako rýchlu prvú pomoc. Nos sa krásne uvoľní... Jeho používanie by však malo byť časovo ohraničené.

Ochorieť na jeseň či v zime je veľmi jednoduché. Len čo začne posmrkávať partner či kolega v práci, môžeme si pripraviť vreckovke aj my… Hlavnou príčinou rýchleho prenosu vírusov a baktérií je kontakt prostredníctvom rúk – či už priamo alebo nepriamo. Napríklad pri potriasaní rukou pri zvítaní, pri otváraní dvier alebo chytaní tyčí v mestskej hromadnej doprave, je nebezpečenstvo infekcie veľmi vysoké. Doktor Christoph Brand z Viedne, pre rakúsky časopis Woman radí umyť si ruky po každom vysmrkaní, alebo ešte lepšie, často si ich dezinfikovať počas dňa. To isté by však mali robiť aj zdraví ľudia v chrípkovom období – napríklad po cestovaní v električke alebo po návšteve verejnej toalety.

Nosový sprej uvoľní nos

Nakazený človek má zapálené nosové sliznice a opuchnuté nosové mušle. Sekrét z nosa je vlastne len reakciou na tento zápal. Ak je opuch taký silný, že sa nemôžeme vysmrkať, dýchať, či zaspať, nosový sprej je „malým zázrakom“ – nos krásne uvoľní už o niekoľko minút. Ale sprej nie je dôležitý len pre „dobrý pocit“. „Dekongestantné spreje by sa mali začať používať zavčasu, aby sekrét nepostúpil smerom k uchu,“ povedal doktor Brand. V takom prípade môže hroziť aj zápal prínosových dutín, alebo bolestivá dlhotrvajúca infekcia stredného ucha, dodal.

Pozor na závislosť

Dospelí by mali nosový sprej používať maximálne trikrát denne a nie dlhšie ako týždeň. Doktor Brand vysvetlil: „Nosové mušle by si inak po týždni zvykli na efekt opuchnutia a odpuchnutia a sprej by potrebovali vždy častejšie a vo väčších dávkach.“ Lekár teda odporúča sprej radšej používať krátko a pravidelne, ako dlho a len v prípade potreby. Rodičia chorých detí by z anatomických dôvodov mali dať prednosť radšej kvapkám, keďže pri nádche sa rýchlejšie rozvinie zápal stredného ucha.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ