Tri až štyri šálky kávy sú dobré pre zdravie
Vysoká konzumácia kávy bola napríklad sprevádzaná nižším rizikom konkrétnych typov rakoviny vrátane rakoviny prostaty, maternice, melanómu, rakoviny ústnej dutiny, leukémie, nemelanómovej rakoviny kože a rakoviny pečene.
Kávičkári, ktorí si dopriali tri šálky denne, mali najnižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb, koronárnej choroby srdca a infarktu. Konzumácia kávy bola tiež spojená s nižším rizikom neurologických problémov vrátane Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a depresie.
Negatívne zdravotné následky boli, naopak, zistené pri konzumácii kávy počas tehotenstva. V tomto prípade sa zdá byť pitie kávy spojené s nízkou pôrodnou váhou, predčasným pôrodom a potratmi.
U žien náchylných na lámavosť kostí káva zvyšuje riziko ďalších fraktúr, tvrdia vedci na základe najnovších výskumov.