Príliš horúci čaj môže spôsobiť rakovinu pažeráka
Tí, čo pravidelne pijú príliš horúci čaj, fajčia a(lebo) pijú alkohol, majú až päťkrát vyššie riziko, že ochorejú na túto formu rakovinu. Ukázala to najnovšia štúdia s informáciami až 450-tisíc dobrovoľníkov.
Teplejšie ako 65 stupňov
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) varuje pred konzumáciou nápojov, ktoré sú teplejšie ako 65 stupňov. Teplo môže poškodiť bunky pažeráka a urýchliť rozvoj rakoviny. Deje sa to predovšetkým v krajinách, v ktorých je čaj obzvlášť obľúbeným nápojom – zaznamenali tam veľa prípadov rakoviny pažeráka. Napríklad v Brazílii, kde ľudia preferujú obľúbený čaj maté piť príliš horúci. V čajových krajinách ako je Anglicko či Japonsko ho však najčastejšie popíjajú pod 60 stupňov. Preto sú veľmi teplé nápoje klasifikované ako „pravdepodobne karcinogénne“.
© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ