Bolesť chrbta nepodceňujte

Dorota Hudecová, Pravda | 09.08.2018 06:00
S občasnou bolesťou chrbta sa už stretol takmer každý. Bolesti chrbta sú veľmi rozšírené a spôsobujú ich rôzne príčiny, ako napríklad úraz, stres, nezdravý spôsob života, zápal, ale aj genetická predispozícia. Nech už je bolesť spôsobená akoukoľvek príčinou, dokáže poriadne znepríjemniť život. Bolesť chrbta znižuje kvalitu života, vplýva na spánok a ovplyvňuje osobný aj pracovný život.
V prípade potvrdenia zápalu môže pacientovi... Foto: SHUTTERSTOCK
chrbát, bolesť, V prípade potvrdenia zápalu môže pacientovi jeho ošetrujúci lekár poradiť vhodné cvičenia a naordinovať vhodnú liečbu.

Celodenné sedenie pri počítači, ťažká fyzická práca či úraz sa môžu prejaviť na každom stavci. „Je však veľký rozdiel medzi občasnou bolesťou, ktorá má svoj dôvod a spravidla po pár dňoch či týždňoch prejde, a pretrvávajúcou nočnou a pokojovou bolesťou spojenou so stuhnutosťou chrbta, ktorá môže byť príznakom zápalového ochorenia chrbtice,“ konštatoval docent Zdenko Killinger, PhD., reumatológ z Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Príznaky zápalového ochorenia chrbtice sa zvyknú po prvý raz objaviť medzi 20. a 30. rokom života, spravidla však ešte pred štyridsiatkou. Toto ochorenie postihuje trikrát častejšie mužov ako ženy. A ako zistíte, že môže ísť o zápalové ochorenie chrbtice? „Najčastejšie ide o bolesť v driekovej časti chrbtice, ktorá sa môže postupne šíriť aj do ostatných častí chrbta, alebo aj do stehien. Bolesť prichádza hlavne v noci, často budí pacienta nad ránom. Zvláštne na tejto bolesti je, že sa zhoršuje v pokoji a zmierňuje sa po rozcvičení alebo pri fyzickej aktivite,“ vymenúva príznaky docent Killinger. Spozornieť by ste mali, ak stuhnutosť chrbtice trvá dlhšie ako 30 minút a bolesti pretrvávajú dlhodobo, spravidla viac ako tri mesiace.

Zápalové ochorenia chrbtice (známe aj pod odborným názvom axiálna spondyloartritída a ankylozujúca spondylitída, resp. Bechterevova choroba) patria medzi autoimunitné ochorenia, pri ktorých imunitný systém napáda bunky vlastného tela. Autoimunitné ochorenie sa nedá úplne vyliečiť. Dobrou správou však je, že keď sa včas podchytí, je veľmi dobre liečiteľné. Včasná diagnóza pomáha kontrolovať bolesť a redukuje hroziace deformity. Diagnostika sa opiera o klinické zhodnotenie charakteru ťažkostí, vyšetrenie pohyblivosti chrbtice a laboratórne testy, röntgenologické vyšetrenia a výsledky z magnetickej rezonancie.

V prípade potvrdenia zápalu môže pacientovi jeho ošetrujúci lekár poradiť vhodné cvičenia a naordinovať vhodnú liečbu. Tá sa stanovuje podľa diagnózy, aktivity ochorenia, celkového zdravotného stavu a životného štýlu pacienta. K dispozícii sú dnes nesteroidné antireumatiká, ktoré prinášajú úľavu od bolesti, ale neovplyvňujú základné ochorenie. Ďalšou možnosťou sú chorobu modifikujúce antireumatické lieky, ktoré sa indikujú v prípade, ak sú okrem chrbtice postihnuté aj iné kĺby. Významný pokrok v liečbe axiálnej spondyloartritídy u pacientov, kde doterajšia liečba nedokázala zastaviť zápal, predstavuje biologická liečba. „Úspech biologickej liečby spočíva v tom, že cielene pôsobí proti látkam spôsobujúcim zápalové ochorenie chrbtice, kĺbov a iných tkanív tela, a tým potláča aj bolesť, stuhnutosť a zlepšuje pohyblivosť kĺbov,“ dodal docent Killinger.

Bez bolestí chrbta? Pomôže správne sedenie

Prevenciou problémov s chrbticou je správne sedenie. Možno si ani neuvedomujete, akú časť života strávite sedením. Hovorí sa, že človek tretinu svojho života prespí. Takmer určite potom ďalšiu tretinu presedí. Sedenie je pritom na rozdiel od ležania statickou záťažou, ktorej by sa človek v podstate mal vyhýbať. Netreba však brať veci absolútne, sú tisíce činností, ktoré robíme v sede a ak sa trochu posnažíme, sedenie prestane byť „rizikovým“.

Ako to docieliť? Správnym podoprením chrbtice. Sklon operadla by však nemal byť presne 90 stupňov, ale ideálne 100 až 110. Chybu s kolmým sedením často robia šoféri a tým svoju chrbticu príliš zaťažujú. Kým os trupu by s nohami nemala zvierať pravý uhol, o jeho dodržanie by ste sa mali snažiť pokiaľ ide o chodidlá s predkolením a tiež predkolenie so stehnami. Vhodný je tzv. chlapský sed so široko rozkročenými nohami. Každý, komu je jeho medzistavcová platnička v driekovej oblasti milá, sa práve podvedome pomrvil na stoličke a napravil svoje krivé sedenie s guľatým chrbtom.

Pokúste sa o správny sed s chránenou pozíciou chrbtice zakaždým, keď si sadáte. Skontrolujte „svoje uhly“ a pokúste sa nezotrvať dlho v jednej polohe. Ak v práci musíte sedieť niekoľko hodín, skúste si aspoň z času na čas sadnúť na fitloptu alebo PC vankúš. Dnes je už k dispozícii množstvo pomôcok v štýle „nestabilnej stoličky“. Takéto sedenie umožňuje stimulovať tie svaly chrbtového korzetu, ktoré pri iných činnostiach dostatočne nezapájame. Podporuje predovšetkým hlboké chrbtové svaly a neustálou zmenou ťažiska na sedadle sme nútení meniť polohu tela. Dochádza tak k optimálnemu postaveniu nervovej, svalovej a kostrovej sústavy. Nemali by ste zabúdať ani na sedenie za volantom, najmä pri dlhších cestách. Vtedy dbajte najmä na postavenie driekovej chrbtice, pretože pri nesprávne zohnutom chrbte je klinovito deformovaná medzistavcová platnička dlhodobo vystavená riziku poškodenia otrasmi a nárazmi. Polohu driekovej chrbtice zvoľte tak, aby sa opierala v mieste, kde sa najviac ohýba dopredu.

Čo spôsobuje nesprávne sedenie

  • preťaženie kĺbov, svalov a väzov
  • bolesti hlavy, šije, chrbtice a kĺbov
  • zvýšené zaťaženie chrbtice, hlavne medzistavcových platničiek
  • plytké dýchanie, zhoršené zásobovanie tkanív kyslíkom
  • zhoršenú cirkuláciu krvi a lymfy
  • negatívne pôsobí na tráviace ústrojenstvo
  • fyzickú a psychickú únavu
  • svalovú dysbalanciu a chabé držanie tela
  • vedie k funkčným poruchám pohybového aparátu, na ktorých podklade sa vyvíjajú štrukturálne poruchy

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ