Vitamin C v hlavnej role pri starostlivosti o pleť

db, Pravda | 11.02.2019 06:00
citron, vitamin c Foto:
Čo si ako prvé predstavíte, keď sa povie vitamín C? Citrón?
V rámci kozmetických tém bol vitamín C v roku 2017 najhľadanejším výrazom na internete. Niet sa čomu čudovať - robí dobrú službu nielen imunitnému systému, nemá konkurenciu ani pri starostlivosti o pleť.

Čo je vitamín C?

Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, je vo vode rozpustná látka, ktorú musíme dodávať umelo, pretože na rozdiel od zvierat si ju nevieme vytvárať. Nachádza sa predovšetkým v citrusoch, ale aj v rakytníku, bohaté na vitamín C je aj kivi, paprika, karfiol či čučoriedky. Všetci si spájame výraz „kyselina askorbová“ s fungujúcim imunitným systémom, pretože najmä v chrípkovom období sa spoliehame na potraviny s vysokým obsahom vitamínu C, užívame ho buď v tabletkovej forme alebo ho telu dopĺňame prostredníctvom stravy.

Ako pôsobí v tele?

Na ľudský organizmus má veľa pozitívnych účinkov, toto sú tie najdôležitejšie:

Ako antioxidant (môže pomôcť zabrániť vzniku ochorení ako je rakovina či skleróza)
Pomáha imunitnému systému
Podporuje hojenie rán
Pomáha absorbovať železo
Pomáha pri sieťovaní kolagénu

Ako pôsobí v starostlivosti o pleť?

Vyhladzuje
Keďže je vitamín C dôležitý pre tvorbu a pri sieťovaní kolagénu, účinná zložka sa považuje ako pomocník proti starnutiu. Kolagén určuje štruktúru mnohých častí tela a poskytuje pokožke pevnosť. Takže keď sa kolagén odbúrava, pokožka ochabuje a tvoria sa vrásky. Vitamín C stimuluje produkciu kolagénu a ako antioxidant zabraňuje extrémnemu zaťaženiu (smog, cigaretový dym či UV žiarenie), ktoré môžu kolagén v pleti ničiť.

Chráni
Podobne ako v tele, kyselina askorbová sa stará o to, aby sa voľné radikály zdržiavali mimo pokožky – môžu spôsobiť rozpad kolagénu, výsledkom čoho je vráskavá pokožka. Navyše, vitamín C zvyšuje do určitej miery ochranný faktor, filtruje totiž UV žiarenie.

Vybieli
Upokojuje nečistú pleť a zabraňuje podráždeniu a začervenaniu. Súčasne znižuje viditeľnosť pigmentácie. Toto ocenia najmä ľudia s akné a nečistou pleťou.

Ako ho používať?

Tí, čo očakávajú mimoriadne silný účinok, mali by naďalej poctivo užívať vitamín C vo forme doplnkov alebo ako súčasť stravy. Odporúčajú sa tiež séra s vyššou koncentráciou vitamínu C. Vďaka svojej takmer vodnatej konzistencii ich pokožka výborne absorbuje.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ