Plné vitamínov a minerálov: Egreše majú zelenú!

db, Pravda | 05.06.2019 06:00
egreš, bobuľové ovocie Foto:
Vysoký obsah draslíka pôsobí odvodňujúco, vďaka tomu vyplavuje z tela toxíny.
Chutné sú, o tom netreba diskutovať, ale sú aj zdravé? Letné bobule obsahujú veľa dôležitých živín. Čítajte, ktoré.

Sú egreše zdravé?

To, že sú egreše zdravé, naznačuje ich obsah živín. Obsahujú veľa vitamínu C, ale aj rôzne vitamíny skupiny B, betakarotén a vitamín E. Okrem toho tiež veľa minerálnych látok ako draslík, železo, horčík a fosfor, ktoré posilňujú vlasy, nechty a zuby.

Vyplavujú toxíny

Zdravý účinok bobuľového ovocia je známy už od stredoveku. Vysoký obsah draslíka pôsobí odvodňujúco, vďaka tomu vyplavuje z tela toxíny. Zelený egrešový krík by mal okrem iného pomôcť pri aftoch a zápaloch v ústnej dutine. O dužine sa zas chyruje, že pomáha regulovať tuk.

Koľko kalórií obsahujú?

Kto sleduje prísun kalórií, pri konzumácii egrešov vôbec nemusí mať výčitky svedomia. Obsahujú totiž len štyridsať kalórií a ich obsah tuku je takmer nulový. Balastné látky podporujú črevnú aktivitu, egreše zasýtia a znižujú hladinu cholesterolu v krvi.

Sezóna egrešov

Prvé egreše možno zberať už v máji. V tomto čase však ešte nie sú bobule celkom zrelé, majú kyslú chuť a nemali by sa jesť surové, pretože vysoká kyslosť môže spôsobiť bolesti brucha. Tá pravá egrešová sezóna sa začína v júni a trvá až do konca augusta. V zásade platí: Čím zrelšie bobule, tým sladšie a lepšie stráviteľné.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ