Nová relácia Ide o zdravie: Chirurg Muranský o tom, prečo treba pruh operovať

Bianka Stuppacherová, Pravda | 02.09.2019 15:19
Hernia, brušná prietrž alebo ľudovo povedané, pruh (po česky kýla), môže byť aj nebezpečná. Do otvoru na brušnej stene môže vkĺznuť napríklad črevo, dôjde ku jeho priškripnutiu, zápalu a akútny stav je nevyhnutné operovať do šiestich hodín!
Video
Chirurg Július Muranský o tom, prečo treba pruh operovať.

Brušná prietrž je vlastne vyklenutie pobrušnice, tenkej blany pokrývajúcej povrch orgánov uložených v brušnej dutine, cez brušnú stenu. „Ide o vytvorenie otvoru na brušnej stene, a to najčastejšie v miestach, kde z brušnej steny vystupujú rôzne štruktúry,“ vysvetľuje MUDr. Július Muranský, MPH., chirurg s viac než 20-ročnou praxou z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave.

„Dôvodom vzniku hernie je náhle zvýšenie vnútrobrušného tlaku, napríklad následkom intenzívneho kašľa, zápchy, väčšej fyzickej námahy, intenzívneho cvičenia či posilňovania a u žien veľmi často počas tehotenstva. V praxi rozlišujeme niekoľko druhov hernií podľa ich umiestnenia. Najčastejšie ide o herniu v oblasti slabín alebo pupka, prietrž sa však môže vyskytovať aj v iných lokalitách. Čo sa týka pupočnej hernie, tá súvisí s vývojom dieťaťa v maternici. Ak sa otvor, kadiaľ prúdia cievami plodu živiny, po pôrode úplne neuzavrie, toto miesto má nižšiu odolnosť a je náchylnejšie na vznik pupočnej prietrže,“ dodáva MUDr. Muranský. Aj v nasledujúcom videu je možnosť vidieť práve pupočnú herniu.

Je nebezpečné, keď hernia bolí? Aké sú možné riešenia? Je vždy nevyhnutná narkóza? Kedy možno urobiť laparoskopický zákrok a kedy klasickú otvorenú operáciu? Koľko operácia trvá? Všetko sa dozviete v našom videu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ