Štúdia: Kofeín skutočne dokáže pomôcť udržať váhu

db, Pravda | 13.01.2020 06:00
čaj, schudnúť Foto:
Má kofeín vo forme maté, kávy alebo čierneho čaju skutočne zoštíhľujúci účinok? Áno aj nie.
Nová štúdia naznačuje, že kofeín nepomáha len pri udržiavaní váhy. V skutočnosti by mal aj obmedziť priberanie.

Prebúdza, pomáha imunite…

Potraviny, ktoré najlepšie chutia, sú zvyčajne tie najnezdravšie. Pri káve však platí pravý opak – a rôzne štúdie to už dokonca aj potvrdili. Rovnako, ako pri všetkom v živote, ani s jej konzumáciou by sme to však nemali preháňať. V primeraných dávkach (a v správny čas) kofeín prebúdza, zlepšuje športový výkon a dokonca pomáha imunitnému systému. Okrem toho, podľa najnovšej štúdie, pomáha aj v boji proti nadbytočným kilogramom.

Pozorovanie odhalilo, že potkany, ktoré dostali kofeín, pribrali o 16 percent menej. Tieto výsledky sa potvrdili aj po tom, čo nahradili kávu čajom maté. Vedci predpokladajú, že kofeín ovplyvňuje určité gény, ktoré súvisia s priberaním na váhe. A štúdia potvrdzuje predchádzajúce výskumy, ktoré ukázali, že čaj maté môže pomôcť v boji proti obezite.

Čo je čaj maté?

Pochádza z Južnej Ameriky a považuje sa nielen za alternatívu kávy, ale aj za „zoštíhľujúci“ prostriedok. Nápoj obsahuje okrem kofeínu (okolo 65 až 130 mg na šálku) aj vitamíny A, B1, B2 a C. V alternatívnej medicíne sa tiež používa pri horúčke, bolestiach hlavy a reumatických bolestiach.

Má kofeín vo forme maté, kávy alebo čierneho čaju skutočne zoštíhľujúci účinok? Áno aj nie. Nadbytočne kilogramy síce „neroztápa“, dokáže však obmedziť priberanie na váhe a pomôcť ju udržať. To však funguje najlepšie v prípade, ak sa človek riadi zdravým životným štýlom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ