Moringa: Superstrom, čo dodáva silu

Bianka Stuppacherová, Pravda | 18.01.2020 06:00
moringa Foto:
Moringa má priaznivý vplyv na imunitné procesy, skúma sa jej protinádorový účinok.
Chlorela, spirulina, zelený jačmeň, graviola... Aj to sú zelené "power" rastliny, ktorým sa vďaka obsahu rôznych fytochemikálií pripisujú rôzne pozitívne zdravotné účinky. "Power" znamená v angličtine "sila". Do tejto zelenej skupiny sa zaradila aj moringa olejodarná.

Moringa je tropický strom, ktorý je možné zužitkovať úplne celý. Listy sú dôležitou potravinou najmä v Indii a Afrike, obyvatelia ich jedia surové, upravujú ich aj tepelne, v období nadbytku ich sušia. Sú totiž zdrojom mnohých minerálov, vitamínov a bielkovín. Plody si pripravujú podobne ako zelené fazuľové struky. Semená zo zrelých plodov sa pražia a chutia ako orechy. Obsahujú veľké množstvo oleja, ktorý sa využíva v kuchyni aj v rámci kozmetiky. Prášok z rozdrvených semien dokáže vyčistiť kalnú vodu a v niektorých oblastiach sveta sa voda pred prevarením práve takto tradične upravuje. Korene sa niekde používajú ako náhrada chrenu, nie však vo veľkom množstve, pretože obsahujú nebezpečný alkaloid. Z kôry sa získava vlákno na výrobu rohoží a lán. Dokonalý strom! Nie div, že bol v roku 2008 vyhlásený za rastlinu roka!

Účinnejšia ako zelený čaj?

Sila prírody je nesmierna a už vyše 1300 vedeckých štúdií potvrdilo rôznorodé účinky najmä listov a semien moringy. Rastlina podľa všetkého obsahuje vyše päťsto zložiek, ktoré sa používajú v rámci africkej medicíny a takisto ich využíva ajurvéda. Predpokladá sa, že sú prevenciou množstva rôznych ochorení a zdravotných problémov. Ajurvéda tvrdí, že moringa dokáže liečiť alebo predchádzať až trom stovkám chorôb.

Moringa má mimoriadne vysokú hodnotu ORAC. ORAC znamená Oxygen Radical Absorbance Capacity a označuje schopnosť zachytávať kyslíkové radikály. Potraviny s vysokou hodnotou ORAC sa často označujú ako „super food“, pretože vykazujú mimoriadne veľa zdravých obsahových látok. Z tohto pohľadu patrí moringa popri acai, čučoriedkach, chia semienkach, kombuche či goji k superplodom. Čaj z listov moringy sa údajne považuje za účinnejší zdroj antioxidantov ako iné bylinné čaje či dokonca zelený čaj.

Pozor na kvalitu!

Manželov Jarku a Milana Bartosovcov očarila moringa a jej účinky dokonca natoľko, že si na karibskom ostrove Svätá Lucia známom svojím sopečným podložím založili moringovú plantáž s dôsledne kontrolovaným spôsobom zberu i spracovania. Svojej vlastnej odrode moringy dali názov Moringa karibská. Obsah užitočných látok v jej listoch dali dokonca skúmať doc. Jozefovi Fejerovi z Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity, ktorý sa zaoberá prieskumom biodiverzity liečivých rastlín i registráciou nových odrôd. Ten v listoch tejto moringy potvrdil vysoký obsah proteínov, priaznivé zloženie aminokyselín, vyvážený pomer mono- a polynenasýtených mastných kyselín, obsah vápnika, horčíka, vitamínov C a E. „Obsah antioxidantov sa pohybuje v horných hraniciach v porovnaní s literatúrou,“ tvrdí. „Vypichnúť možno vysoký obsah draslíka, čo bude dané špecifickým genotypom moringy na sopečnom podloží spomínaného ostrova,“ dodáva odborník.

Najväčším pestovateľom moringy je India, ale ponúka aj najhoršiu kvalitu. V Afrike, Thajsku či Indii nikto nevie presne určiť, aké listy moringy sa dostanú od zberačov na miesto, kde ich spracúvajú. Často ju prenášajú v plastových vreciach, kde sa zaparí, sušia ju na streche svojho domu alebo na papieri voľne v dome, kde sa zdržiavajú aj zvieratá. Niekde obyvatelia čakajú, až listy samy od seba opadajú a potom ich melú na kávových mlynčekoch. „Z pätnástich vzoriek, ktoré sme zakúpili na internete, osem obsahovalo plesne,“ hovorí Milan Bartos.

Živiny „všetko v jednom“

Moringa obsahuje kombináciu fytochemikálií. Asi najviac vyzdvihovaný je obsah vitamínu A vo forme karoténu, vitamínu C, vápnika, draslíka, železa a esenciálnych aminokyselín. Významným atribútom je biologická dostupnosť a vstrebateľnosť v ľudskom organizme. Pri komplexnom pohľade v moringe možno nájsť vitamíny skupiny B, ale aj vitamíny rozpustné v tukoch. Okrem minerálov je zdrojom vyše štyroch desiatok antioxidantov. Moringa sa vyznačuje aj výnimočne vysokým obsahom mangánu, chrómu a vzácneho bóru.

Moringa má priaznivý vplyv na imunitné procesy, skúma sa jej protinádorový účinok. Pomáha pri problémoch s cievami, pri astme či Crohnovej chorobe. Zlepšuje nepríjemné stavy súvisiace so zväčšenou prostatou, problematickou pokožkou a zdôrazňuje sa jej pomocný efekt pri znižovaní hladiny krvného cukru u ľudí s poruchou glukózovej tolerancie a cukrovkou. Má protizápalový účinok, môže zlepšiť stav pri migrénach a bolestiach hlavy, mala by zlepšiť stav pri potravinových intoleranciách a alergiách pre protizápalový a regeneračný efekt na tráviaci trakt. Užívatelia si ju pochvaľujú ako prostriedok proti únave a stresu.

„Nikdy sme nechceli zabŕdnuť do vôd ezoteriky a alternatívnej liečby,“ zdôrazňuje Jarka Bartos. „Moringa nie je nijaký všeliek, nelieči rakovinu a určite nenahradí konvenčnú liečbu. Môže len napomôcť jej účinnosti či zmierniť niektoré nežiaduce následky. Fascinuje ako superpotravina, strom, ktorý ponúka plným priehrštím to, čo sa pomenej vyskytuje v iných rastlinách.“

Smoothie z moringy

Potrebujeme: 3 decilitre kokosového mlieka, 4 zrelé hrušky, 4 listy kelu, 1 banán, dve lyžičky moringového prášku, 4 lístky mäty.

Všetko rozmixujeme hoci pomocou ponorného mixéra na hladkú konzistenciu a vypijeme čerstvé.

Video
Osviežujúci nealkoholický nápoj zo sladkého manga.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ