Mýty a fakty o kuracom mäse

Pravda | 20.08.2020 06:00
kuracie mäso, kuracina, kura, hydina, tanier,... Foto:
Kuracie mäso patrí na Slovensku medzi najobľúbenejšie.
Kuracie mäso patrí na Slovensku medzi najobľúbenejšie. Zhruba 95 percent spotreby hydiny na Slovensku tvorí kuracina.

Niet sa čomu čudovať. Je chutná, rýchlo hotová a možno ju upraviť na mnoho rôznych spôsobov. Vďaka výborným nutričným hodnotám ju odporúčajú výživoví špecialisti ako súčasť redukčných diét aj na bežnú konzumáciu. Aj napriek svojej obľúbenosti ide o potravinu, ktorú však istá časť ľudí zo svojho jedálnička vynecháva pre nepodložené informácie. Nasledujúci článok uvedie na pravú mieru niekoľko najznámejších mýtov v súvislosti s kuracím mäsom.

Mýtus: Kurčatá sa bežne kŕmia rastovými hormónmi a antibiotikami.

Pravda: Liečba antibiotikami je povolená u kurčiat v opodstatnených prípadoch. Na Slovensku sa antibiotiká pri chove kurčiat používajú len minimálne. Ich podanie musí nariadiť veterinárny lekár, musí byť dodržaná lehota na odbúranie antibiotík z tela kuraťa. Spotrebiteľ sa s takýmto kuracím mäsom v podstate ani nestretáva. V zahraničí bolo zistených viacero prípadov, keď sa antibiotiká v chove kurčiat používali ako stimulátor rastu (v minulosti boli takéto aféry v Poľsku aj v Brazílii). Preto je dobré vybrať si na konzumáciu kurča so slovenským pôvodom. U nás je kontrola používania antibiotík veľmi prísna. Sebestačnosť v produkcii kuracieho mäsa v SR je okolo 60 %. Hormóny alebo iné látky, ktoré podporujú rast svaloviny zvierat, sú zakázané v celej EÚ.

Mýtus: Rýchlo odchovaná hydina je nekvalitná.

Pravda: Staroba klasického bežného kurčaťa brojlerového typu je 35 dní a to platí v zásade v chovoch naprieč celou Európou. Ide o rýchlo rastúci druh, ktorý je takto vyšľachtený. Niektorí producenti obvyklý čas výkrmu predĺžili na 40 dní. Potom sú rôzne kategórie tzv. pomalšie rastúcich hybridov s dĺžkou staroby od 40 do 90 dní. Tieto kurčatá z dôvodu pomalšieho rastu majú tmavšie a tuhšie mäso. Spotrebiteľ je však zvyknutý na mäkké a krehké mäso, ktoré je zároveň vhodnejšie pre deti. Ďalším aspektom je, že čím dlhšie kurča rastie, tým dlhšie je vystavené chorobám z vonkajšieho prostredia.

Mýtus: Kurčatá z veľkochovov sa tlačia v klietkach alebo v halách.

Pravda: Z hľadiska hygieny je lepšie, ak sú kurčatá v halách, alebo sú nejako chránené pred vplyvmi vonkajšieho prostredia. Na „klasickom dvore“ číha rad parazitov. Zároveň sú kurčatá v halách chránené pred útokmi vtákov a mrazom. V chovoch kurčiat sa počítačovo riadi teplota a intenzita osvetlenia. Sleduje sa aj obsah oxidu uhličitého, amoniaku a vlhkosť vzduchu. U brojlerových kurčiat sa používa suchá sypká podstielka, v ktorej môžu kurčatá hrabať podobne ako na dvorčeku.

Mýtus: Kurča je vždy lepšie od malého farmára.

Pravda: Chovateľ „z dvora“ síce môže lákať na prirodzenejšie prostredie a poctivejší výkrm, ale nie je možné vždy celkom zabezpečiť bezpečnosť mäsa. Navyše sa mu nepodarí usmrtené kurča schladiť v jadre na 4°C v priebehu dvoch hodín. Ak chovateľ chová doma kurčatá bez kontroly, je to riziko. V neschválených domácich chovoch môže kura prichádzať do styku napríklad s ťažkými kovmi či škodlivými látkami. Domáce kŕmne zmesi nie sú kontrolované, na rozdiel od tých v certifikovaných chovoch.

Tip na koniec: Kuracie mäso je nutné pred konzumáciou tepelne spracovať na teplotu najmenej 70°C po dobu minimálne 20 minút. A to platí pre všetky časti kuraťa. Dôkladnou tepelnou úpravou sa zničia baktérie, ktoré majú všetky surové potraviny na svojom povrchu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ