Zaujímavosti o vitamíne D

Bianka Stuppacherová, Pravda | 12.11.2020 12:00
D, ovocie, zelenina, vitamín Foto:
Ilustračné foto.
Aký má opaľovací krém vplyv na tvorbu vitamínu D? Ako naň vplýva konzumácia alkoholu? A majú ho viac belosi alebo černosi v Afrike?
  • 90 % vitamínu D u človeka vzniká z ožiarenia kože slnkom
  • tvorba vitamínu D klesá so zvyšujúcim sa vekom, pretože sa mení morfológia kože a ľudia sa aj menej často vystavujú slnku
  • UV filter s faktorom 8 redukuje produkciu vitamínu D v koži až o 97 %.
  • 1 mikrogram vitamínu D3 = 40 IU (medzinárodných jednotiek)
  • vitamín D je vhodné užívať na olejovom nosiči, ktorý zabezpečí jeho vyššiu vstrebateľnosť v porovnaní s tabletovou formou, ktorá neobsahuje žiadnu tukovú zložku
  • deficit vitamínu D v krvi je takmer nemožné upraviť bez užívania kvalitných doplnkov výživy (zvýšená konzumácia potravín bohatých na déčko a opaľovanie nestačia) – Nikdy sa nespáľte, ale nebojte sa opáliť!
  • lieky znižujúce vstrebávanie tukov a cholesterolu obmedzujú vstrebávanie vitamínu D z potravy
  • alkohol spomaľuje premenu vitamínu D na aktívnu formu
  • samotné kravské mlieko neobsahuje veľa vitamínu D, jeho množstvo závisí od ročného obdobia a kvality krmiva zvierat, podobne je to aj s vajíčkami (či sú nosnice vo voľnom výbehu s prístupom k UV-žiareniu)

Eskimáci prijímajú déčko v rybách, belosi v Afrike majú vyššie hladiny

Nedostatok vitamínu D bol opakovane zistený v rôznych populáciách, často v súvislosti s jeho nízkym príjmom v potrave, s nedostatočným dopĺňaním či nedostatočným vystavovaním sa slnečnému žiareniu. Z hľadiska tvorby vitamínu D v koži nie je dôležitá len prítomnosť slnečného svitu, ale významné je aj to, pod akým uhlom slnečné lúče dopadajú na našu pokožku (to znamená, aká je výška slnka nad horizontom).

Takisto to závisí od ozónovej vrstvy, smogu v meste, od nadmorskej výšky, dennej doby, plochy pokožky vystavenej slnku, od druhu odevu či používania opaľovacích krémov. Neslobodno zabudnúť ani na fototyp konkrétneho človeka – čím nižší fototyp (belšia pokožka), tým sa vitamín D pod vplyvom UV žiarenia vytvára ľahšie.

Napríklad Inuiti, Eskimáci, ktorí žijú v Kanade a v severnej Aljaške, trpia veľkým nedostatkom vitamínu D v prípade, že sa vzdajú svojho tradičného spôsobu obživy, to znamená častej konzumácie morských tvorov bohatých na vitamín D. Majú totiž nedostatok slnečného žiarenia a jeho uhol im neumožňuje vytvárať si dostatok déčka. Prekážkou je aj mnoho vrstiev teplého oblečenia.

Naopak, belošské deti žijúce v Juhoafrickej republike majú vyššie hladiny vitamínu D v porovnaní s tamojšou černošskou populáciou, pretože tmavá pokožka pomalšie vytvára vitamín D. Samozrejme, osoby s nízkym fototypom žijúce v exotických krajinách, ale napríklad aj v Austrálii, sú väčšmi ohrozené rakovinou kože.

(MUDr. Jiří Slíva, Ústav farmakológie, 3. LF UK, Praha)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ