Nebuďte béčko, dajte si déčko

Bianka Stuppacherová, Pravda | 12.11.2020 06:00
vitamín D, déčko, potraviny, ryba, losos,... Foto:
Potraviny s vysokým obsahom vitamínu D.
Vitamín D získal až v posledných týždňoch veľkú "mediálnu auru". Viacerí odborníci sa domnievajú, že dostatočná hladina déčka v organizme by mohla pomôcť v prevencii, možno dokonca liečbe ochorenia COVID-19. V každom prípade sa už roky vie o význame tohto vitamínu pre imunitu a považuje sa za prevenciu pred vírusmi.

Oficiálna odporúčaná denná dávka (ODD) vitamínu D sa pohybuje od 400 do 800 IU (medzinárodných jednotiek) na deň, závisí od toho, či ide o dieťa, dospelého, seniora, či tehotnú a dojčiacu ženu. Tomu zodpovedá aj dávkovanie odporúčané na výživových doplnkoch, ktoré si ľudia kupujú sami a užívajú ich bez porady s lekárom.

Treba si však uvedomiť, že toto dávkovanie je pre väčšinu ľudí nepostačujúce. Žijeme totiž inak ako naši predkovia, ktorí celé dni trávili na voľnom priestranstve pri prácach na poli, kosením na lúkach, starostlivosťou o hospodárske zvieratá a presúvali sa bez áut. Ich pokožka sa opaľovala postupne – od skorej jari. Neexistovali opaľovacie krémy. Počas letných mesiacov si pôsobením UV žiarenia ich telo stihlo „nahonobiť“ dostatok „slnečného vitamínu“ D na časy, keď bude slnečného svitu primálo. Potravou si v našich podmienkach a pri úrovni konzumácie rýb dokážeme zabezpečiť len 5 až 10 % tohto vitamínu, ktorý je vlastne hormónom. Mnoho opakovaných štúdií, a nielen na Slovensku, potvrdilo, že ľudia majú vo veľkej väčšine prípadov nízke, niekedy až kriticky nízke hladiny vitamínu D v krvi. Normálne rozpätie je od 30 do 80 mikrogramov na liter alebo od 75 do 200 nanomolov na liter. Optimum je skôr v druhej polovici odporúčaného rozpätia. Ak má niekto deficit vitamínu (hypovitaminózu), užívanie ODD ho na optimálne hodnoty nedostane. Ani nehovoriac o tom, že obézni či pacienti s poruchami vstrebávania živín by mali mať 2-, 3-krát vyššiu dávku, ako je ODD.

Vyššie dávkovanie vitamínu D z voľnopredajných doplnkov výživy, prípadne z liečiv (tie sú však na predpis) by sa malo odvíjať od hladiny vitamínu D, ktorá sa zisťuje z krvi. Hladinu „déčka môžu dať vyšetriť mnohí špecialisti, v prípade poistencov VšZP a Unionu aj všeobecný lekár pre dospelých. Problém však môže nastať v tom, že vyšetrenie a sledovanie hladín vitamínu D nie je indikované ako skríningový test pre širokú populáciu. Ide skôr o diagnostický test pri špecifických diagnózach, ktorých manažment je v kompetencii príslušných špecialistov. "Je to na dlhú diskusiu. Môžeme vitamín D vyšetrovať, ale v dokumentácii musíme zdôvodniť, prečo. Poisťovne nechcú, aby sme to robili preventívne každému, lenže pacientom sa to teraz ťažko vysvetľuje,“ tvrdí všeobecná praktická lekárka z Bratislavy, ktorá nechce byť menovaná. „Prístup poisťovní je v tomto trochu alibistický, ale nejako sa s tým popasujem,“ dodáva.

Priame platby za vyšetrenie hladiny vitamínu D sa pohybujú od 10 do 20 eur. Autorka tohto článku napríklad platila 17 eur. „Je síce všeobecne známe, že naša populácia má výrazný deficit déčka, ale keď človek žiada lekára o vyšetrenie, väčšinou sa dočká odmietnutia. Žiadala som za seba, a aj som si to napokon vybojovala, mala som výrazný deficit. Minulý týždeň žiadala svokra a nepodarilo sa jej, napriek tomu, že má príznaky, ktoré by mohli poukazovať na deficit… Na to fakt nemám slov. Tak si to bude musieť vybaviť a uhradiť sama,“ hovorí Renáta z Bratislavy. „U nás som sa stretla s pochopením, pán doktor mi vyšetruje hladinu déčka každé dva roky na poisťovňu v rámci preventívnej prehliadky,“ tvrdí zas Silvia z Martina.

Ľuďom, ktorí trávia svoj pracovný čas v... Foto: SHUTTERSTOCK
vitamín D, kapsula, žltá, déčko Ľuďom, ktorí trávia svoj pracovný čas v uzatvorených priestoroch, sa bežne odporúča od októbra do apríla užívať preventívnu dávku 1 000-2 000 IU vitamínu D denne, aj keď nemajú vyšetrenú hladinu vitamínu D v laboratóriu.

V súčasnosti sa ľuďom, ktorí trávia svoj pracovný čas v uzatvorených priestoroch, bežne odporúča od októbra do apríla užívať preventívnu dávku 1 000–2 000 IU vitamínu D denne, aj keď nemajú vyšetrenú hladinu vitamínu D v laboratóriu. Lekár im však dávku môže niekoľkonásobne zvýšiť, ak zistí deficit. Aj na dávku 10-tisíc IU denne. To je terapeutické dávkovanie u ľudí so stredne ťažkým až ťažkým deficitom. Po troch mesiacoch sa robí kontrolný odber krvi. Déčko je vitamín, ktorý sa v organizme hromadí, telo je teda schopné čerpať z určitej vytvorenej zásoby. Preto sa pri užívaní pripúšťa aj možnosť jednorazového týždenného užitia vysokej dávky namiesto pravidelnej dennej dávky. Ak teda užívate napríklad 2 000 IU denne v štyroch kvapkách známeho prípravku (kvapiek) na lekársky predpis (500 IU v jednej kvapke), môžete to spojiť do jednej dávky 28 kvapiek s užitím iba raz za týždeň! Vždy spoločne s jedlom. Existujú aj prípravky s vyššou potenciou, napríklad slovenský výrobca má v jednej kapsule 5 600 IU. Niektorí výrobcovia udávajú obsah vitamínu D v medzinárodných jednotkách IU, niektorí však v mikrogramoch, čo býva pre laika veľmi mätúce. 1 mikrogram vitamínu D3 = 40 IU.

Pri užívaní déčka samostatne a iných kombinovaných vitamínových prípravkoch, ktoré ho takisto obsahujú, si treba zrátať celkovú dennú prijatú dávku. Ak máte dokázaný deficit vitamínu D, radšej neužívajte tento vitamín v kombinácii s inými zložkami v jednej kapsule. Ak si totiž máte nasadiť dostatočne vysokú hladinu déčka vo viacerých kapsulách denne, ostatnými zložkami by ste sa už v rámci tohto multivitamínového prípravku mohli predávkovať.

Prepočet jednotiek

medzinárodné jednotky (IU) : mikrogramy (µg)

250 IU : 6,25 µg.D3

400 IU : 10 µg D3

500 IU : 12,5 µg D3

800 IU : 20 µg D3

1 000 IU : 25 µg D3

2 000 IU : 50 µg D3

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ