Tréner z Extrémnych premien Maroš Molnár vyzýva vstať z gauča. Čo jedáva?

Bianka Stuppacherová, Pravda | 19.11.2020 11:00
Maroš Molnár, tréner, cvičenie Foto:
Známy tréner Maroš Molnár v akcii.
Gauč alebo šťastie. Tak nazval známy tréner Maroš Molnár svoju knihu, ktorá vznikala v čase koronakrízy. Práve v tomto období si uvedomil, že aké ľahké je skĺznuť do toho, že sa ľudia prestanú venovať sami sebe, lebo nemajú správnu motiváciu.

Obezita, práve obezita je pandémiou súčasnosti. Už sa vie, že obezita zvyšuje riziká vážneho ochorenia a úmrtia na COVID-19. „Telo je úžasné v tom, že vďaka pravidelnému a správnemu pohybu sa dokáže dať pomerne rýchlo dokopy. V istom veku začne každý z nás pociťovať nejaké bolesti a problémy, ak to však nie je nič vážne, správnym cvičením možno dosiahnuť rýchle zlepšenie. Práve sedenie na gauči a dlhodobé ničnerobenie prispievajú k množstvu zdravotných problémov. Naopak, ak vstanete z gauča a rozhodnete sa pre zdravší životný štýl, prinesie to každému z vás pravé šťastie,“ tvrdí Maroš Molnár, ktorý je známy nielen z televízneho programu Extrémne premeny, kde pomáha schudnúť extrémne obéznym klientom, ale trénoval aj viaceré herečky, hercov, spevákov či politikov. Dokonca aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

V publikácii, ktorú vydalo vydavateľstvo Ikar, možno nájsť množstvo rád, ako správne cvičiť, ako sa stravovať, ako presvedčiť vlastnú hlavu, že pohyb potrebujeme a robí dobre nášmu telu. Kniha obsahuje niekoľko sérií jednoduchých cvikov s hmotnosťou vlastného tela, ktoré možno začať cvičiť okamžite a netreba na to nijaké špeciálne pomôcky, náradie ani oblečenie. Stačí sa len rozhodnúť.

Maroš Molnár: "Gauč alebo... Foto: IKAR
Maroš Molnár, tréner, cvičenie, pohyb, cvik Maroš Molnár: "Gauč alebo šťastie?" Hýbte sa!

Maroš Molnár vstáva o 5.20 h a užije lipozomálny vitamín C a kolagén. Potom si dá robiť kávu v kávovare, medzitým stihne studenú sprchu. Do kávy pridá kúsok masla ghí a MCT olej (kokosový olej s obsahom efektívnych triglyceridov so stredne dlhými reťazcami), celé to rozmixuje a popíja cestou do práce. „Robí mi to dobre a nie som už ráno hladný ako tiger,“ vysvetľuje. Malé množstvo zdravých tukov zabezpečí rýchlu energiu pre telo i mozog.

Od siedmej ráno cvičí vo fitnescentre. Do 20 minút po tréningu si dá proteín s rastlinným mliekom alebo s vodou a banánom. O desiatej raňajkuje. „Veľmi záleží na tom, koľko mám času,“ podotýka. „Niekedy zjem len biely jogurt, ktorý si prinesiem z domu, a sezónne ovocie – jahody, čučoriedky, maliny a kakao, oriešky, prípadne chia semienka. Ak mám čas, odskočím si na praženicu na cibuľke s dozlatista opečenou slaninou, k tomu dve deci freshu a malú kávu. Niekedy sa stane, že raňajkujem aj hneď ráno, záleží na tom, čo práve robím a čo ma čaká v nasledujúcich hodinách.“

Obeduje po jednej, niekedy aj neskôr, podľa toho, aké má tréningy. Ak nevyužije menu v reštaurácii, doma si zvykne urobiť cestoviny z hnedej múky s makadamiovým olejom čili a parmezánom. K tomu extra šalát len tak, bez dochutenia.

Na večeru šalát z uvarenej quinoy, dusenej brokolice, nadrobno pokrájanej cibuľky, nadrobno pokrájaného ľadového šalátu a paradajky. Ochutí ho soľou, kurkumou, ligurčekom, čili a trochou balsamikového octu. Jedáva ho buď ako prílohu k nejakému mäsu, alebo samostatne, vtedy však pridá balkánsky syr.

Rodák zo Žiaru nad Hronom sa nepokúša o dokonalosť. Priznáva, že jeho najväčšou slabinou večer sú pukance. Niekedy si dá viac, inokedy menej. „Viete však, čo je pri príprave jedla dôležité? Dať doň srdce, lásku, a potom vám aj jedlo dá svoju energiu. Viem, že nie vždy sa všetko dá robiť tak, ako sa píše v múdrych knihách. Usilujte sa však dodržať aspoň jednu-dve zásady.“

Zásady správneho jedenia podľa Maroša Molnára:

Jedlo si vychutnajte! Foto: SHUTTERSTOCK
strava, jedlo, stravovanie Jedlo si vychutnajte!
  • Nájdite si čas na jedlo a seďte pri ňom, urobte si pohodu.
  • Vychutnajte si každé jedlo, lebo je to biopsychosociálny fenomén. Nie je to len tuk, cukor, bielkovina, ale oveľa viac.
  • Jedzte pomaly, jedlo poriadne prežúvajte, buďte pri jedle prítomný, buďte tu a teraz, doslova sa usmievajte pri každom hlte, vychutnajte si ho.
  • Nesledujte pri jedle mobil, počítač ani televíziu.
  • Nikdy nepite počas jedla, ale tridsať minút pred ním.
  • Jedzte čo najviac čerstvých pokrmov – ovocia a zeleniny, strukovín, semiačok a zdravých tukov.
  • Nech aspoň jedno jedlo denne tvorí surová zelenina, urobte si smoothie alebo snack.
  • Snažte sa kupovať organické potraviny.
  • Jedzte veľa klíčkov, možno ich pripraviť na mnoho spôsobov.

Obľúbený šalát z quinoy a brokolice

Jedlo pre štyri osoby :

Potrebujeme: 1 hlávka brokolice, 1 hrsť špenátu, 1 malá cibuľa, pol cukety, šálka quinoy, 2 paradajky, 1 avokádo, soľ, kurkuma, ligurček, čili, čierne korenie, jahodové balsamiko

Postup: Dáme variť quinou a medzitým pokrájame brokolicu nadrobno a zalejeme ju horúcou vodou. Ponecháme ju zakrytú, aby sa sparila, približne desať minút. Nakrájame cibuľku, paradajku, avokádo a špenát nadrobno a všetko vysypeme do misky. Zalejeme lyžicou makadamiového oleja (môže byť aj avokádový alebo olivový). Osolíme a pridáme ďalšie ingrediencie – okrem balsamika. Hotovú quinou vysypeme do misky a všetko zamiešame. Na záver kvapneme trochu balsamika, len pre chuť.

Na cibuľke sparíme cuketu, počas dusenia ju posypeme čiernym korením a soľou. Dusíme do zmäknutia. Cuketu dáme ako poslednú navrch šalátu. Kto chce, môže si ku šalátu pripraviť aj nejaké mäso alebo syr (napr. balkánsky).

(Recept z knihy L. Čarná – M. Molnár: Gauč alebo šťastie, Ikar)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ