Každý deviaty pacient ukončí pre nežiaduce účinky svoju liečbu

Pravda | 02.12.2020 13:00
manželia, seniori, lieky, notebook Foto:
Nie je dobré vysadiť lieky bez konzultácie so svojím lekárom.
Každý deviaty pacient zvykne liek, ktorý mu spôsobuje ťažkosti, vysadiť. A to bez toho, aby sa o tomto kroku vopred poradil so svojim lekárom. Ukázal to prieskum realizovaný pre projekt Lieky s rozumom.

Väčšina chronických pacientov deklaruje, že liečbu dodržiava presne podľa pokynov lekára. Prieskum 2muse realizovaný koncom minulého roka na reprezentatívnej vzorke 606 respondentov však zároveň ukázal, že pacienti sa nesprávajú v užívaní svojich liekov vždy bezpečne. Takmer 11 % opýtaných pripustilo, že ak po užití lieku pociťujú ťažkosti, vysadia svoju liečbu bez poradenia sa s lekárom. Naopak, pri zlepšení zdravotného stavu ukončí liečbu takmer 6 % pacientov, a to aj napriek tomu, že podľa pokynov lekára by mali v užívaní lieku pokračovať. Každý dvadsiaty pacient si, dokonca, vyberie predpísaný liek z lekárne, avšak ani ho nezačne užívať. Lekára o tom, samozrejme, neinformuje.

Pacienti sa často rozhodnú ukončiť svoju liečbu pre ťažkosti, ktoré po užití lieku pociťujú. Niekedy sa dokonca rozhodnú s liečbou ani nezačať, pretože jej prínos zatienia možné riziká. „Pacienti si väčšinou neuvedomujú, že svojím rozhodnutím prerušiť predpísanú liečbu bez toho, aby sa o tomto kroku vopred poradili s lekárom, zostávajú neliečení,“ hovorí MUDr. Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov SR. Ako dodáva, v dôsledku toho sa môže zdravotný stav pacienta naďalej zhoršovať, znížiť jeho šance na úspešnú liečbu či skomplikovať ďalšiu liečbu v budúcnosti.

Pri každom lieku je potrebné počítať s možným výskytom nežiaducich účinkov. „Ak sa u pacienta objaví nežiaduci účinok, je dôležité o tom informovať lekára a spoločne hľadať inú vhodnú alternatívu, ktorá pacientovi prinesie rovnaký účinok, a zároveň bude pacientom dobre tolerovaná,“ vysvetľuje MUDr. Šóth. Väčšina liekov sa podľa neho dá vhodne nahradiť iným liekom, napríklad od iného výrobcu, s mierne odlišným zložením v pomocných látkach, no stále s rovnakým účinkom.

Ako ukázal prieskum, pre pacientov je najčastejším zdrojom informácií o nežiaducich účinkoch príbalová informácia lieku. „Zoznam nežiaducich účinkov v príbalovom letáku má upriamiť pozornosť na možné reakcie na liek, ktoré sa však u daného pacienta nemusia vôbec vyskytnúť. Zoznam nežiaducich účinkov by preto rozhodne nemal vyvolávať obavy a byť dôvodom na ukončenie liečby,“ upozorňuje Mária Lévyová, prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR. Podľa nej sa pacienti neraz v ambulancii lekára stretnú aj s odporúčaním, aby príbalovú informáciu nečítali vôbec. „Nastavenie liečby, ktorá prinesie pacientovi čo možno najväčší profit s čo možno najmenšími negatívnymi vplyvmi, by mala byť výsledkom vzájomnej spolupráce a komunikácie medzi pacientom a lekárom,“ dodáva.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ