Tipy a recepty pre onkologických pacientov

dh, Pravda | 31.01.2021 06:00
šošovica Foto:
Šošovica obsahuje vlákninu, ktorá je prospieva tráviacemu systému. Ak sa vám už zunovala tradičná šošovicová polievka, urobte si šošovicovú nátierku.
Aj pri liečbe nádoru tráviacej sústavy si môžete osladiť život. Inšpirujte sa receptami z knihy Životospráva pri liečbe nádorov tráviacej sústavy.

Sladké raňajky

Avokádovo-čokoládové lievančeky

Čo treba: 1/4 šálky mandľového mlieka, 1/4 šálky gaštanovej alebo ovsenej múky, 1 PL roztlačeného zrelého avokáda, 1 vajce, 1 čl kokosového oleja, 1 PL práškového kakaa, 1 čl medu, 1/4 čl kypriaceho prášku do pečiva, 1/4 čl mletej škorice, čerstvé bobuľové ovocie, arašidové maslo

Postup: V miske zmiešajte suché suroviny (múku, práškové kakao, prášok do pečiva a škoricu). Potom primiešajte mokré suroviny (avokádo, mandľové mlieko, kokosový olej, vajíčko a med). Vznikne mierne hustá a vláčna zmes (mlieko pridávajte, kým nedosiahnete konzistenciu lievancového cesta). Rozohrejte panvicu, ukladajte po jednej polievkovej lyžici zmesi, z každej vytvarujte lievanec. Každú stranu opekajte asi 2 minúty. Výborné sú s ovocím a arašidovým maslom.

Nátierka z červenej repy

Čo treba: 3 uvarené červené repy, 2 vajcia uvarené na tvrdo, 2 prelisované strúčiky cesnaku, 100 g smotanového syra, 1 PL olivového oleja, šťava z citróna, bylinky podľa chuti

Ako na to: Červenú repu a uvarené vajcia nastrúhajte do misky. Pridajte prelisovaný cesnak, syr, olej, bylinky a šťavu z citróna. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Všetko poriadne premiešajte. Podávajte s celozrnným pečivom.

Šošovicová nátierka

Čo treba: 250 g červenej šošovice, 4 červené papriky, 4 PL avokáda alebo smotanového syra, limetovú šťavu, morskú soľ, kurkumu

Ako na to: Šošovicu uvarte podľa návodu. Papriku očistite a ugrilujte alebo upečte. Horúcu vložte do mikroténového vrecúška, kde sa sparí, potom ošúpte. K vychladnutej šošovici pridajte papriku, avokádo alebo syr, soľ, kurkumu a rozmixujte. Dochuťte, pokvapkajte limetovou šťavou a nechajte niekoľko hodín vychladiť v chladničke. Podávajte s celozrnným chlebom.

Polievky

Brokolicová polievka s tymianom

Čo treba: 500 g brokolice, 1 cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 500 ml smotany na varenie, zeleninový vývar, olej, soľ, mleté čierne korenie, tymian

Ako na to: Na oleji speňte pokrájanú cibuľu, osoľte, okoreňte, zalejte trochou vývaru a pridajte na kúsky pokrájanú brokolicu. Priveďte do varu a varte asi 5 minút. Pridajte roztlačený cesnak a zalejte zvyškom vývaru tak, aby bola brokolica ponorená. Nechajte chvíľu variť, potom rozmixujte. Pridajte smotanu, prevarte a odstavte zo sporáka. Dochuťte tymianom.

Cviklová polievka

Čo treba: 2 stredne veľké cvikly, 1/4 kelu, 1 petržlen, 3 mrkvy, 1 batat, 1 cibuľa, 1 PL olivového oleja, kurkuma, škorica, klinček, soľ, čierne mleté korenie

Ako na to: Mrkvu a petržlen nakrájajte na kolieska. Cviklu ošúpte a spolu s batatom nakrájajte na kocky. Na oleji v hrnci opražte cibuľu, pridajte koreniny a po minúte kel nakrájaný na rezance. Premiešajte a krátko osmažte. Pridajte mrkvu, petržlen, cviklu a batat. Zalejte vodou asi 1 cm nad zeleninu a varte približne hodinu. Dochuťte podľa potreby a podávajte s petržlenovou vňaťou.

Hlavné jedlo

Plnené cuketové lodičky

Čo treba: 200 g mletého kuracieho mäsa, 2 cukety, 2 strúčiky cesnaku, 5 šampiňónov, 1 cibuľa, 1/3 šálky nastrúhanej mozzarelly, 1 čl mletej červenej papriky, 1 čl mletého čierneho korenia, soľ

Ako na to: Cukety umyte a narežte pozdĺžne na polovicu. Cukety vydlabte lyžičkou a dajte variť do vriacej vody na 90 až 120 sekúnd. Potom ich položte na plech vyložený papierom na pečenie.

Plnka: Na panvici opečte mleté mäso, dochuťte čiernym korením, mletou červenou paprikou, soľou, prípadne bylinkami podľa chuti. Pridajte pokrájané šampiňóny s rozpučeným cesnakom. Miešajte, kým mäso nie uvarené. Zmesou naplňte pripravené cukety, vrch posypte strúhanou mozzarellou. Zapekajte 20 minút pri 180 stupňoch. Môžete podávať s kopčekom bieleho jogurtu.

Morčacie karí s cuketou

Čo treba: 400 ml kokosového mlieka alebo smotany na varenie, 1/2 až 3/4 šálky kuracieho vývaru, 400 g morčacích pŕs, 400 g cukety, 1 cibuľa, 2 jarné cibuľky, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL korenia karí, mleté čierne korenie, olivový olej, soľ

Ako na to: Morčacie prsia nakrájajte na jemné rezance, cibuľky najemno a cuketu na kocky. V panvici rozohrejte olivový olej, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a mierne opečte. Potom pridajte morčacie rezance, dochuťte soľou, čiernym korením a karí a zľahka opečte z každej strany. Potom pridajte cuketu a jarnú cibuľku, premiešajte a pridajte vývar. Duste pod pokrievkou asi 20 až 25 minút. Nakoniec pridajte rozpučený cesnak a kokosové mlieko alebo smotanu. Podávajte s ryžou, bulgurom alebo quinoou.

Banánové lievance s ovocím

Čo treba: 1 zrelý banán, 1 vajce, 1 a 1/2 šálky mlieka, 1 šálka polohrubej múky, 2 PL oleja, 1 PL medu, 1 čl prášku do pečiva, 6 PL ovocia podľa chuti

Ako na to: Banán poriadne rozmixujte vidličkou. V jednej miske zmiešajte suché suroviny, pridajte mlieko, vajce, olej, med, rozmixovaný banán a ovocie. Na lievancovej panvici pečte lievance z oboch strán.

Dezerty

Šťavnaté cuketové brownies

Čo treba: 2 šálky nastrúhanej cukety, 2/3 šálky trstinového cukru, 2 šálky hladkej špaldovej múky, 1/2 šálky práškového kakaa, 150 g gréckeho jogurtu, 1 banán, 1 vajce, 2 PL rozpusteného kokosového oleja, 1 čl mletej škorice, 1 a 1/2 čl jedlej sódy, soľ, nasekaná horká čokoláda na vrch

Ako na to: Cuketu, kokosový olej, banán, grécky jogurt, cukor, vajce a škoricu zmixujte dohladka. Ostatné suroviny okrem čokolády zmiešajte v hlbokej mise. Cuketovú zmes vylejte do múkovej zmesi a dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili. Zmes vylejte do silikónovej formy (31 × 24 cm), posypte kúskami horkej čokolády a pečte v rozohriatej rúre 20 minút pri 180 stupňoch. Pred krájaním nechajte vychladnúť.

Zamatový puding z batatu

Čo treba: 1 batat, 1/4 šálky mandľového mlieka, 2 a 1/2 PL práškového kakaa, 1 PL mandľového masla, 1 PL kokosového cukru, 1 čl rozpustnej kávy, 1/2 čl mletej škorice, štipku kajenského korenia, granátové jablko

Ako na to: Rúru predhrejte na 200 stupňov a celý batat (v šupke) upečte do mäkka (pečte asi 1 hodinu). Upečený batat zbavte šupky a nechajte vychladnúť. Potom ho rozmixujte s ostatnými surovinami a vymixujte do hladkej konzistencie. Ozdobte granátovým jablkom.

Viac receptov nájdete v knihe ŽIVOTOSPRÁVA PRI LIEČBE NÁDOROV TRÁVIACEJ SÚSTAVY – rady lekárov a pacientov

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ