Tehuľky, s blížiacim sa pôrodom potrebujete 7-násobok tohto prvku! Nepodceňte IQ svojho dieťaťa

Bianka Stuppacherová | 22.02.2023 06:00
tehotná žena, gravidita, tehotnosť, železo... Foto:
Ak má tehotná žena málo železa v krvi, aj plod má obmedzený prístup ku kyslíku.
V prípade tehotných žien sa často hovorí o rizikách nedostatku kyseliny listovej alebo nedostatku jódu. Menej o tých, ktoré súvisia s deficitom železa. Nedostatok železa môže mať nielen žena so silnou menštruáciou pre vysoké straty krvi, ale aj tehotná žena z dôvodu zvýšenej potreby železa v druhom, ale najmä v treťom trimestri gravidity. Nedostatok železa u budúcej mamičky vedie ku rizikám, ako je predčasný pôrod či nižšie IQ dieťaťa.

Anémia z nedostatku železa, nazývaná odborne sideropenická anémia, môže spôsobovať poruchy mentálneho či motorického vývoja u detí. Najrizikovejšie na vznik tejto málokrvnosti sú tehotné ženy a deti do troch rokov. Ale aj tínedžeri, ktorí sa ocitnú v tzv. rastovom špurte.

Prečo potrebujeme železo? Je jednou zo základných zložiek molekúl, ktoré zabezpečujú prenos kyslíka. Ak sa jeho množstvo v organizme zníži, dochádza aj k zníženiu produkcie krvného farbiva hemoglobínu a ostatných látok, v ktorých sa železo nachádza. Najskôr vždy vzniká nedostatok tzv. zásobného železa vo forme feritínu a až neskôr sa vyvíja tzv. anémia z nedostatku železa, keď sa znižuje aj obsah železa v červených krvinkách.

Tehotné ženy ho potrebujú viac

Hoci anémií je veľa druhov, anémia z nedostatku železa je najčastejšou príčinou anémií u detí a dospelých. Ak hovoríme o zdravých budúcich mamičkách a zdravých deťoch uprostred prudkého rastu, príčinou nedostatku železa je nepostačujúci príjem v strave a zvýšené nároky organizmu na potrebu železa. Nejde teda o chorobnú príčinu v zmysle chronických strát krvi či nedostatočného vstrebávania tohto prvku v čreve.

Železo je jednou zo základných mikroživín, ktorú musia dopĺňať tehotné ženy. Či už prostredníctvom vhodných potravín, alebo efektívnych doplnkov výživy. Už ste niekedy rozmýšľali nad tým, prečo má občas budúca mamička niekedy veľkú chuť práve na mäso? Môže za tým byť práve nedostatok železa, ktoré z potravín obsahuje najmä mäso, konkrétne červené mäso v podobe kvalitného hovädzieho. S rastom dieťaťa v maternici sa zvyšujú aj jeho nároky na prísun železa. Ak má tehotná žena málo železa v krvi, aj plod má obmedzený prístup ku kyslíku. Veď si len uvedomme, že zatiaľ kým žena bez menštruácie potrebuje 0,8 mg železa na deň, žena v treťom trimestri tehotenstva až 7,5 mg denne! Vo viacerých prípadoch bohatá a pestrá strava na udržanie odporúčanej hladiny železa nemusí stačiť. Dostatočný príjem železa počas tehotenstva a najmä v posledných troch mesiacoch gravidity je nesmierne dôležitý aj pre správny vývoj dieťaťa po narodení. Materské mlieko je len veľmi slabý zdroj železa a neobsahuje ho dostatok na pokrytie potrieb dieťaťa počas prvých 5 mesiacov života. Hlavným zdrojom železa pre novorodenca a dojča sú zásoby, ktoré si prinieslo z prenatálneho obdobia (čiže z obdobia pred narodením).

Riziká súvisiace s nedostatkom železa v tehotnosti

  • predčasný pôrod
  • nízka pôrodná váha novorodenca
  • zaostávanie neurokognitívneho vývoja (čiže poruchy pozornosti, koncentrácie, znížené IQ dieťaťa)

V materskom mlieku je ho málo

Samostatnou kapitolou je anémia z nedostatku železa u detí. Anémiou z nedostatku železa trpí asi 15 % detí do troch rokov. Odborníci zdôrazňujú, že vstrebávanie železa z kravského mlieka je výrazne nižšie v porovnaní s materským. U detí, ktoré sú živené kravským mliekom, môže teda nedostatok tejto látky v organizme vzniknúť skôr. Aj v samotnom materskom mlieku však obsah železa s postupom času klesá.

Chlapci potrebujú počas puberty väčší prísun železa vzhľadom na vyšší nárast svalovej hmoty a myoglobínu (červené farbivo svalu podobné hemoglobínu). U dievčat pretrvávajú zvýšené nároky na prísun železa vzhľadom na straty krvi pri menštruačnom krvácaní. K tomu sa pridružujú rôzne nevyvážené diéty v snahe kontrolovať svoju hmotnosť. Zvýšená potreba železa v puberte je prirodzená, a to najmä počas tzv. rastových špurtov, keď sa tínedžer v krátkom čase „vytiahne do výšky“.

Hémové a nehémové železo. Počuli ste o rozdieloch?

Platí základné pravidlo – pestrá a rozmanitá strava! Železo v strave nájdeme aj v živočíšnej aj rastlinnej oblasti jedálneho lístka. Železo v potravinách nájdeme podľa toho, akú formu hľadáme. V živočíšnych potravinách sa nachádza hémové železo, v rastlinných nájdeme nehémové. Aký je medzi nimi rozdiel?

Nehémové sa nevie do nášho tela vstrebať v takej miere ako hémové. Výhodou je, že vstrebávanie hémového železa podporuje aj vstrebávanie toho rastlinného. Budúce mamičky by sa teda mali zamerať na konzumáciu mäsa, najmä už spomínaného červeného. Nehémové železo sa nachádza v strukovinách, listovej zelenine, semiačkach a podobne. Pozor však, s čím potraviny s obsahom nehémového železa kombinujeme a zapíjame. Čaj, káva, mlieko, kakao dokážu významne znížiť vstrebávanie rastlinného nehémového železa. Ak je nevyhnutné užívať doplnky stravy s obsahom železa, treba sa zamerať na tie s hémovým železom, ktoré môžu užívať tehotné ženy a nespôsobujú nepríjemné tráviace ťažkosti ako kŕče, zápchu či hnačky. Produkty s obsahom len tzv. nehémového, anorganického železa sa vstrebávajú priemerne len do úrovne 5 % a organizmus z týchto solí železa dokáže využiť len málo.Zvyškové ióny železa zbytočne dráždia sliznicu žalúdka a čreva v podobe nafukovania či zapekania. Nič z toho však neplatí pre prírodné hémové železo.

Nároky žien na železo počas menštruácie a tehotenstva

žena bez menštruácie – 0,8 mg železa na deň

žena počas menštruácie – 1,4–3,2 mg železa na deň

žena na začiatku tehotenstva – 2,5 mg železa na deň

žena v druhom trimestri – 6,6 mg železa na deň

žena v treťom trimestri – 7,5 mg železa na deň

odkaz
globifer-19-5 v2

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ