Pri zraneniach duše sa nelámu kosti, bolia však rovnako

Bianka Stuppacherová | 25.12.2023 06:00
zena, smútok, depresia, osamelosť, slnko, more Foto:
Paradoxne práve Vianoce sú častejším obdobím výskytu depresií. Vtedy sa očakáva, že všetci budú šťastní, rozradostení, a keď to nefunguje, človek si to nedokáže vychutnať, začne mať výčitky a dôjde k zhoršeniu stavu.
Táto kniha funguje rovnako ako lekárnička prvej pomoci. Nájdete v nej náplasť, ktorú v danej chvíli potrebujete, aby sa vám uľavilo. Je jedno, kedy ju otvoríte, vždy je ten správny čas. Ide o knihu "Prvá pomoc pre dušu" Janette Šimkovej, autorky sebarozvojových kníh, ktorou autorka otvára pomyselné dvere do nášho vnútra.

Ako tvrdí známy psychiater Peter Breier, prečítanie knihy duševný problém človeka nevyrieši, ale môže ho na ceste za sebapoznaním nasmerovať a posilniť odhodlanie vyhľadať odbornú pomoc. O tom, že duševných problémov pribúda, niet pochýb, čítame o tom z každej strany. Nezriedka sa končia dokonca tragédiami. „Paradoxne práve Vianoce sú častejším obdobím výskytu depresií. Vtedy sa očakáva, že všetci budú šťastní, rozradostení a budú si užívať hojnosť, a keď to nefunguje, človek si to nedokáže vychutnať, začne mať výčitky a dôjde k zhoršeniu stavu,“ povedala pred časom v rozhovore s autorkou článku psychiatrička MUDr. Ľubomíra Izáková.

Autorka Janette Šimková je priekopníčka life koučingu na Slovensku s privátnou praxou od roku 2008 a s európskou akreditáciou „senior practitioner“ v Európskej rade pre koučovanie a mentorovanie. Organizuje aj zážitkové workshopy s témami mentálneho zdravia, prevencie syndrómu vyhorenia, prosperity a životnej pohody.

Psychiatrička: Ku komu s depresiou? Psychiatrovi či psychológovi? Ako môže pomôcť praktický lekár?
Video
,,Depresia je duševná porucha typická depresívnou náladou, smútkom, apatiou, keď nás dlhodobo nič nebaví a v ničom nevidíme zmysel. Samozrejme, je normálne cítiť sa občas aj zle, všetky majú z času na čas takzvané depky," hovorí psychiatrička MUDr. Vanda Valkučáková. / Zdroj: TV Pravda

„Práca na sebe nie je ľahká ani jednoduchá. Keď však tú prácu alebo životnú cestu vydržíme, život naberie na kvalite. Najnáročnejšie je však začať a urobiť to správne,“ píše o knihe Prvá pomoc pre dušu spisovateľka Jana Šimkovičová. A Zuzana Pitoňáková, priekopníčka psychosomatickej medicíny na Slovensku, dodáva: „Väčšina nášho prežívania závisí od našich životných postojov, hodnôt, ktoré v hĺbke duše vyznávame, od našej práce so samými sebou. Táto kniha múdro a uchopiteľne opisuje najčastejšie duševné zranenia a učí nás zdravo ich spracúvať.“

Jednou z kapitol v knihe je „Ako sa vyliečiť zo straty rovnováhy“. Mnohí fungujú v „prežívacom režime“, keď vystavenie sa veľkému stresu ovplyvňuje imunitný systém a nervovú sústavu. Človek zle spáva, podvedomie nemá čas sa spájať s nevedomím, aby si osvojilo zmysel toho, čo sa udialo počas dňa. Nedostatočne sa hýbe, čím sa otupuje myseľ, ktorá potom produkuje negatívne myšlienky, nevyvážene je, na čo dopláca metabolizmus, a spotrebúva omnoho viac energie, ktorú odoberá z iných procesov. Tak opisuje stratu rovnováhy autorka. Rozpráva príbeh ženy, ktorú nič nebaví a desí ju, že s tým nevládze nič robiť, a takisto príbeh jej uzdravenia.

Každá kapitola obsahuje konkrétne rady „Ako si poskytnúť pomoc“ a takisto zásady rekonvalescencie. Samozrejme, človek musí chcieť. Relaxačné cvičenia, sústredenie na dych, riadenú koncentráciu v podobe meditácie, vytváranie malých radostí a čerpanie z vďačnosti. Na lepšie zvládanie záťažových situácií autorka ponúka päť zásad, ktoré by mohli pomôcť pri udržiavaní životnej rovnováhy:

1. Strážiť si pozornosť – venovať pozornosť iba veciam a udalostiam, ktoré si človek starostlivo vyberie, čeliť nekvalitnému obsahu, ktorý nás zahlcuje.

2. Chrániť si hranice – nedať sa manipulovať ľuďmi, ktorí by to chceli využiť vo svoj prospech.

3. Byť voči sebe súcitný – byť realistický a vedieť odhadnúť, kedy už idú veci na úkor vás. Bez súcitu k sebe sa môžete zložiť na lopatky.

4. Cítiť umiernenosť a byť disciplinovaný – z úcty k sebe byť na seba v určitom zmysle prísny a pýtať sa samého seba: Čo teraz čítam? Čo teraz počúvam? Robím prácu, ktorú potrebujem urobiť, alebo venujem pozornosť niečomu deštruktívnemu?

5. Pestovať vďačnosť – nebrať všetko ako samozrejmosť pomáha zameriavať pozornosť na pozitívne veci okolo nás.

Veľká téma je primeranosť v našom živote – vo všetkom, do čoho sa púšťame. Naučiť sa akceptovať, že niekedy stačí veci robiť dobre, nemusia byť dokonalé.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ