Tento vážny zdravotný problém má až tretina Slovákov, väčšina o ňom netuší. Lekárka apeluje: dajte si pravidelne robiť krvné testy

TASR, Pravda | 28.04.2024 06:00
pečeň, žena, mladá žena, stukovatenie pečene Foto:
Pečeň je mimoriadne dôležitá, nezaťažujte ju.
Pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda, vplýva na to nezdravý životný štýl, poukázala všeobecná lekárka Jana Bendová. Apeluje na zmenu životného štýlu, odporúča zdravé stravovanie či pravidelný pohyb.

„Ochorenie má viac ako tretina obyvateľov Slovenska, možno aj viac, pretože nemáme úplne presné čísla z celej populácie. Vidíme, že prípadov stukovatenia pečene pribúda každým rokom, pretože rastie počet ľudí, ktorí žijú nezdravo, zle sa stravujú, málo sa hýbu a priberajú," poznamenala. Nealkoholové stukovatenie pečene hrozí najmä ľuďom s nadváhou alebo obezitou.

Sú ľudia, ktorí majú extrémne stukovatenie pečene a nemusia byť obézni. Ako schudnúť z pečene?
Video
Zdroj: TV Pravda

Okrem prevencie je potrebná aj skorá diagnostika. Ochorenie je však náročné odhaliť. Lekárka upozornila na to, že v počiatočných štádiách sa zvyčajne nevyskytujú žiadne príznaky, prípadne sú podobné ako pri iných ochoreniach.

„Napríklad chronická únava. Človek sa cíti stále unavený, vyčerpaný, a môže to byť naozaj v dôsledku toho, že má toho naloženého priveľa, má veľa pracovných povinností, ale môže k tomu prispievať napríklad aj to, že má chorú pečeň," podotkla. Príznakmi môžu byť i tlak v oblasti pečene, nafukovanie či horšie trávenie.

pečeň, cirhóza Čítajte viac Stukovatenie, fibróza, cirhóza. Kedy ešte pečeň dokáže zregenerovať?

Nezanedbávajte prevenciu

Vďaka včasnej diagnostike možno nastaviť liečbu v počiatočných štádiách a zastaviť zhoršovanie ochorenia, ktoré by mohlo viesť k poškodeniu pečene. Bendová preto apeluje na ľudí, aby absolvovali krvné testy v rámci preventívnej prehliadky.

„Všeobecný lekár vyšetrí z krvi dva dôležité testy, čo sa týka funkcie pečene, nazývame ich pečeňové testy. Ak mal daný človek problém s pečeňou v minulosti alebo má lekár podozrenie, že sa s pečeňou niečo deje, môže dať vyšetriť aj ďalšie pečeňové testy a poslať na ultrazvuk. Ten ukáže, či je pečeň väčšia a stukovatená," dodala.

Ako chrániť svoju pečeň

Radia odborníci z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici:

  1. Dodržujte vyváženú stravu – do svojho jedálnička pridajte ovocie, zeleninu, strukoviny, orechy a bielkoviny.
  2. Pravidelne sa hýbte – pohyb pomáha znižovať tuk v pečeni a pomáha prechádzať obezite.
  3. Nepite alkohol – alkohol je významnou príčinou úmrtí na ochorenia pečene.
  4. Pravidelne navštevujte lekára – pravidelné kontroly a krvné testy môžu včas odhaliť ochorenia pečene.